reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Indonésii postaví obří plovoucí solární elektrárnu o rozloze 16 km2

24.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
V Indonésii postaví obří plovoucí solární elektrárnu o rozloze 16 km2
Singapurská společnost Sunseap Group chce v Indonésii na ostrově Batam postavit obrovskou solární elektrárnu, která bude plovoucí. Zemi by tak tento projekt měl pomoci v přechodu na obnovitelné zdroje energie.
V Indonésii patrně vylepší svůj energetický mix a zvýší podíl obnovitelných zdrojů energie. Společnosti Sunseap Group a Badan Pengusahaan Batam (BP Batam) podepsaly memorandum o výstavbě obří plovoucí solární elektrárny na ostrově Batam. Na tomto ostrově je velký rezervoár vody Duriangkang, který má objem 101,2 mil. m3 a který pokrývá 50 % dodávek pitné vody pro tento ostrov. Nově bude dodávat i elektrickou energii.
 
Solární panely
ilustrační obrázek, autor: ChristofferRiemer, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Na jeho ploše se má nově rozprostírat obrovská solární elektrárna o rozloze 16 km2, která má mít instalovaný výkon 2,2 GWp a ročně by měla vyrobit zhruba 2600 GWh energie. Podle singapurské společnosti to odpovídá 1,8 milionu tun CO2 ročně a emisím 400 tisíc aut. Umístění solárních panelů na vodě má mít několik výhod. Jednak to má snížit vypařování vody, a tedy uchovat více vody v nádrži, voda má mít také chladicí efekt, a tím zlepšit efektivitu panelů. Spolu se solárními panely zde má být i úložiště energie o celkových 4000 MWh. Konstrukce by měla začít v příštím roce a skončit v roce 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama