reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Japonsku otevřou hotel s robotickou obsluhou

8.2.2015, Jan Pánek, aktualita
V Japonsku otevřou hotel s robotickou obsluhou
V Japonsku by se měl v průběhu června otevřít ultramoderní hotel, kde namísto lidských zaměstnanců budou pracovat roboti, kteří budou podobní lidem. Pro začátek hotel Henn-na Hotel počítá s 10 roboty.
V japonském Huis Ten Bosch se má v červnu letošního roku otevřít high-tech hotel. Čím bude takový hotel zajímavý? Možná si toho ani na první pohled nevšimnete, ale když se v hotelu budete chtít ubytovat, za přepážkou nebude tvor z masa a kostí, nýbrž gynoid. To je označení pro robota - ženu.

Kokoro, firma, která zajišťuje výrobu robotů, tyto roboty nazývá actroidy. Tento robot bude mluvit několika jazyky, naštěstí pro ty, kteří by se takových robotů báli, budou zavřeni za přepážkou. Ale klidně byste si s nimi mohli popovídat. Budou nejen odpovídat jako normální lidé, ale dokonce budou moci navázat oční kontakt nebo rozhovoru přizpůsobí řeč těla.

Když už jste v hotelu přihlášeni, další gynoid vezme zavazadla do pokoje. To ale stále ještě nepotkáte všechny roboty v hotelu, další se totiž budou starat o praní prádla, uklízení pokoje, vaření kávy nebo o další úkoly. Dokonce budou gynoidi schopni i rozeznávat tváře zákazníků hotelu, takže budou moct otevírat dveře do pokojů na základě této identifikace.





Hotel samotný je umístěný v parku, který má připomínat krajinu v Nizozemí. Sídlí v dvoupatrové budově o 72 pokojích. Je plánována i přístavba dalších 72 pokojů na rok 2016. Což by v praxi mělo znamenat, že hotel zaměstná další roboty pro obsloužení zvýšeného počtu ubytovaných. Hotel nicméně není pokrokový jen díky robotické obsluze, ale i díky využití solární energie a zahrnutí různých systémů pro úsporu energie, čímž se ještě více sníží provozní náklady.

Možná by potenciální zákazníci očekávali přemrštěné ceny, nicméně nejvyšší možná cena trojlůžkového pokoje je 153 dolarů (asi 3 700 Kč), což sice nejsou drobné, ale nejsou to ani desetitisíce.

Pro začátek je ale naplánováno, že v hotelu budou pracovat i lidští zaměstnanci. Avšak v budoucnu se počítá s tím, že až 90 % běhu hotelu budou zabezpečovat právě roboti. Společnost hodlá v budoucnosti rozšířit své ubytovací podnikání a chce otevřít až 1000 podobných hotelů po celém světě. Dokážete si představit, že by jednou byly podobné hotely i v České republice?

Zdroj: www.engadget.com, zdroj obrázků: www.h-n-h.jp
reklama