reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Kanadě staví 88MW vodní elektrárnu pro výrobu zeleného vodíku

24.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
V Kanadě staví 88MW vodní elektrárnu pro výrobu zeleného vodíku
Vodík je nejspíš jedním z řešení energetiky budoucnosti. V Kanadě proto zahajují výstavbu 88MW vodní elektrárny, která by měla produkovat zelený vodík a kyslík. Obojí by se mělo využívat v průmyslu.
Mnozí vidí ve vodíku jedno z řešení energetických potřeb v budoucnosti. Prozatím se naprostá většina vyrábí z fosilních paliv, což není zrovna nejčistější řešení. Poslední dobou se ale stále více přechází na modrý vodík (stále z fosilních paliv, ale se zpracováním uniklého CO2) a zelený vodík využívající např. zelené energie pro elektrolýzu vody. Ve Varennesu u Quebecu se začíná s konstrukcí nové vodní elektrárny, kterou pro společnost Hydro-Québec postaví Thyssenkrupp. Ta bude mít právě za úkol vyrábět čistou elektrickou energii pro produkci zeleného vodíku.
 
Vodní elektrárna
ilustrační obrázek, autor: Nataliya Shestakova, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Má mít výkon 88 MW a ročně se předpokládá výroba 11,1 tisíce tun zeleného vodíku. Vedlejším produktem bude kyslík a i ten najde své využití. Jak vodík, tak i kyslík budou využity v nedaleké továrně pro zpracování odpadu z dopravního průmyslu. Výsledkem má být výroba biopaliv z odpadů a vodní elektrárna by měla být spuštěna do provozu v roce 2023.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama