reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V USA byl poprvé odsouzen hacker za pomoc ISIS

25.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
V USA byl poprvé odsouzen hacker za pomoc ISIS
Americký soud potrestal dvaceti lety vězení muže kosovského původu, který měl bez oprávnění proniknout do databází a získaná osobní data poskytovat teroristům z tzv. Islámského státu za účelem vytváření seznamu potenciálních cílů.
Ve Spojených státech amerických byl poprvé v historii odsouzen hacker za to, že napomáhal teroristům. Je jím Ardit Ferizi s kosovským občanstvím, který je členem skupiny Kosovo Hacker's Security. Muž, vydávající se na internetu pod přezdívkou Th3Dir3ctorY, měl proniknout do databáze neupřesněné americké korporace a získat tak přístup k údajům o přibližně 1 300 amerických vojácích a vládních činitelech. Získaná data potom posílal členům Islámského státu, kteří je využívali k tvorbě seznamu potenciálních cílů útoku. Ovšem nepotvrdilo se, že byla nějaká osoba ze seznamu opravdu napadena.





Spojené státy vydaly trestní oznámení v říjnu 2015. Před osmi měsíci byl Ardit Ferizi zatčen malajskými úřady a následně vydán do USA. Federální soud ve Virginii ho před nedávnem potrestal odnětím svobody na 20 let, ačkoliv maximální sazba činila až 35 let. "Je to první případ, u kterého jsme mohli vidět velmi reálnou a nebezpečnou kybernetickou hrozbu pro národní bezpečnost vyplývající z kombinace hackingu a terorismu," prohlásil asistent generálního prokurátora John Carlin. Obžalovaný připustil, že předával neoprávněně získaná data Junaidu Hussainovi, hackerovi ISIS, který byl zabit při vojenském náletu letos v srpnu. Pár dnů před smrtí stihl zveřejnit tweet, ve kterém se chlubil, že Islámský stát úspěšně hacknul americkou vládu a armádu.

Součástí byl odkaz na dokument, který obsahoval jména, e-mailové adresy, hesla, bydliště a telefonní čísla 1351 členů americké armády a vládních činitelů. Mimo jiné měl dokument prohlašovat: “Jsme ve vašich e-mailech a počítačových systémech, sledujeme a zaznamenáváme každý váš pohyb, máme vaše jména a adresy, přístup k vaším e-mailovým schránkám a účtům na sociálních sítích, extrahujeme důvěrná data a předáváme vaše osobní údaje vojákům chalífátu, kteří brzy se svolením Alláha zaútočí na vaše krky ve vašich vlastních zemích!”.

Zdroj: Justice.gov
reklama