reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve odhalil SteamOS: chystá s NVIDIÍ PC konzoli?

25.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Valve odhalil SteamOS: chystá s NVIDIÍ PC konzoli?
Valve Software, firma stojící za oblíbenou platformou Steam, si připravila rovnou celý operační systém založený na Linuxu. Jedná se o SteamOS, jenž má nabídnout řadu výhod, které nenajdeme u jiných systémů a také je tu slib vyššího výkonu...
Valve Software, firma stojící za oblíbenou platformou Steam, si připravila rovnou celý operační systém založený na Linuxu. Jedná se o SteamOS, jenž má nabídnout řadu výhod, které nenajdeme u jiných systémů a také je tu slib vyššího výkonu či streamování po domácnosti.





SteamOS bude tedy operační systém postavený kolem samotného Steamu, takže lze očekávat jednoduchý a jednostranně zaměřený OS, který bude zaměřený na "velké obrazovky", čili především televizory. Mimochodem, zde se můžeme vrátit k několik dní staré zprávě, dle níž NVIDIA chystá něco velkého. Jako obvykle kolem toho dělá velké tajnosti, ovšem jedna ze spekulací mluvila o Steam Box - herní konzoli vyvinuté společně s Valve. Tato spekulace pak s oznámením SteamOS dostává reálnější obrysy, takže je možné, že se na trh brzy dostane nová herní konzole založená na hardwaru NVIDIA. Však nový Xbox i PlayStation využívá čipy od AMD, takže by se hodila protiváha.

Ovšem dle dalších informací má SteamOS pracovat na "jakémkoliv zařízení", což tedy ukazuje na hardware pro PC, a jako otevřená platforma by tento systém tedy měl pracovat na jakémkoliv počítači. Z toho by ale pochopitelně nebyla vyloučena případná konzole připravená ve spolupráci Valve s firmou NVIDIA, ačkoliv by asi šlo spíše o herní počítač PC s něčím navíc. Nebo se nakonec dočkáme něčeho úplně jiného, kdo ví.

Počítače se SteamOS pak budou moci streamovat video s herním obsahem přes domácí síť na TV, a to s ohledem na co nejnižší zpoždění. Valve také bude myslet na rodinu, respektivena uživatelské profily pro každého člena domácnosti s možností využití Steam cloud pro ukládání osobních dat a celého profilu. Krom toho bude SteamOS kompatibilní se službami distribuujícími hudbu, filmy a televizní pořady.

Valve již dle vlastních slov dosáhl u svého systému vyššího výkonu u 3D her a nyní se zaměřuje na audio a dosažení nižších latencí u vstupních periferií. Velmi důležitá bude také spolupráce s herními vývojáři a zde nás Valve přesvědčuje, že ti se už na SteamOS zaměřili, neboť se tak mohou spojit přímo se svými zákazníky, vyvíjet své hry rychleji, dříve je dostat na trh. Uživatelé se zase mohou těšit na možnost výměny hardwarových komponent, což je tedy celkem samozřejmé, ale jsou pozváni i k tomu, aby se zapojili do vývoje očekávané hry. Systém samotný pak bude distribuován zdarma.

Zdroj: TZ Valve - SteamOS
reklama