reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve Steam Machines přijdou 10. listopadu i s příslušenstvím

5.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Valve Steam Machines přijdou 10. listopadu i s příslušenstvím
Valve už konečně stanovilo datum vypuštění Steam Machines a celé platformy i s potřebnými herními ovladači na trh. Stane se tak tento rok 10. listopadu, tedy zhruba za pět měsíců. V tu dobu přijde také streamovací Steam Link.
Platforma Valve Steam by tedy měla dorazit v "plné palbě" za pět měsíců a jde především o herní počítače Steam Machine různého výkonu a také herní ovladač Steam Controller. Vybraní jedinci si budou moci tento hardware vyzkoušet i dříve, neboť Valve uvádí, že počítače i příslušenství budou v omezených počtech k dispozici již od 16. října. Základním předpokladem je, abychom si je objednali v předprodeji.





S Valve spolupracuje na vývoji Steam Machines řada různých firem, přičemž první dvě, Alienware (Dell) a Syber, již představily své produkty, tedy něco z nich. Alienware říká, že jeho počítač bude dost výkonný na to, abychom mohli hrát všech více než 1000 her z knihovny Steam na naší HDTV (čili v 1080p). Využije k tomu procesor od Intelu a kartu NVIDIA GeForce GTX se 2 GB paměti GDDR5 (že by GTX 960?). Syber nabídne rovnou tři různé počítače za 499 až 1419 dolarů, které budou vhodné na hraní v rozlišení od 1080p do 4K. Firma také zdůrazňuje, že její PC budeme moci upgradovat pomocí běžných desktopových PC komponent.





Na cestě je ale daleko více modelů Steam Machine a Valve doufá, že řada firem, které se snažili zachytit už několikrát odložený nástup platformy, se nyní opět zapojí a že nezahořkly. Co se týče ovladače Steam Controller, ten tedy má přijít na trh společně s počítači, takže to vypadá, že už byl dokončen a ve Valve jsou s ním spokojeni.





Přitom právě na tomto malém kousku hardwaru bude z velké části záviset úspěch celé platformy, protože právě na něm závisí to, zda hráči PC her budou ochotni opustit své klávesnice, myši, joysticky atd. a přesunout se na pohovku se Steam Controllerem v ruce. Pokud mohu, pak za sebe řeknu, že ani náhodou. Ovladač je již v předprodeji za 40 liber, čili cca 1500 Kč. Navnadit nás má na něj následující video:


Dále můžeme očekávat také Steam Link, malý box s několika konektory, který je určen ke streamování her na televizor či jiné zobrazovací zařízení přes domácí síť. Zařízení je schopno v ní automaticky rozpoznat počítač, na němž běží Steam a pak už bude velmi snadné k němu připojit ovladač a začít hrát hry renderované na silném domácím PC a zobrazované kdekoliv, kam dosáhne náš Ethernet nebo Wi-Fi.






Steam Link je také v předprodeji, a to samostatně také za 40 liber, nebo v balení se Steam Controller za 80 liber, takže nákupem setu neušetříme ani korunu (či penny). Do platformy Steam ale patří ještě něco, a to headset SteamVR od HTC. Toho se zveřejněné datum prý netýká, ovšem Valve stále sděluje, že tento headset dorazí ještě v tomto roce. Čili pokud je to pravda, neměl by za odstatními zařízeními tolik zaostat.

Zdroj: Hexus.net
reklama