reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve ukázalo konečnou verzi Steam Controlleru, konečně

5.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Valve ukázalo konečnou verzi Steam Controlleru, konečně
Jak jsme doufali, společnost Valve na letošním GDC ukázala už (doufejme) finální verzi svého Steam Controlleru, který je určen jako hlavní periferie pro nové PC konzole Steam Machines. To ale není vše.
Nemůžeme se ani divit, že vývoj Steam Controlleru trval tak dlouho a byl plný nepovedených návrhů a prototypů. Je jasné, že Valve si musí dát záležet na tom, aby šlo o opravdu dobrý ovladač, neboť především na jeho kvalitách bude záviset to, zda Steam Machines donutí hráče opustit stůl se svým PC, klávesnicí a myší (joystickem, volantem, apod.) a přesunout se na gauč před televizor. Co se týče souboje s tradičními konzolemi, tedy především dvojicí Xbox One a PlayStation 4, Valve má v rukávu jednu velkou výhodu, a sice nesrovnatelně vyšší výkon dnešního PC hardwaru, který nabídne vizuálně lepší hry a vyšší FPS.





Steam Controller byl tedy již vystaven na GDC 2015 a zveřejněna byla i jeho cena 50 USD. Za stejnou částku bude k dospozici Steam Link pro drátové i bezdrátové propojení (802.11ac) pro přenos obrazu v rozlišení 1080p při 60 FPS.





Dle fotografií to vypadá, že Steam Controller nebyl v porovnání s předchozí verzí příliš pozměněn, alespoň co se týče hlavních prvků. Máme tu tedy dvě velké kruhové dotykové plochy, čtyři tlačítka pro pravý palec, malý analogový joystick pro levý a mezi dotykovými plochami ještě další tři tlačítka. Co z fotografií nemůžeme vyčíst, jsou ovladací prvky pro další prsty, které jsou tedy na opačné straně ovladače. Má jít o dvě spouště, dvě lopatková tlačítka a pak další dvě "bumper" tlačítka.

Dle těch, kteří si mohli nový Steam Controller už vyzkoušet, má pravá dotyková plocha působit jako track ball, což si lze asi jen těžko představit. Ben Kuchera z Polygonu uvedl, že ovladač se velmi dobře držel v ruce, ovšem pokud ho má celkově hodnotit, musí balancovat mezi slovy zajímavý a podivný. Valve ale slibuje, že si ovladač budeme moci velmi podrobně nastavit, aby mohl nabídnout přesnost a rychlost periferií pro PC v pohodlí domácího gauče. No uvidíme.

Své Steam Machines si již chystá řada výrobců a mezi nimi také ZOTAC nebo SYBER. Z příslušné aktuality také víme, že ti je vypustí na trh někdy na podzim, což nyní Valve potvrdil. Uvedl totiž, že Steam Controller a konzole Steam Machine se začnou prodávat v letošním listopadu. Ovladač budeme moci využívat i na klasickém PC.





A aby firma Valve tuto velkou událost nějak oslavila, ohlásila další slevovou akci SteamOS Sale. Ta se týká celkem 52 her pro Windows, Mac OS X či Linux, které si můžeme pořídit se slevou až 80 %. Poukázat můžeme především na zlevněné tituly Civilization V nebo Witcher 2 a v předprodeji jsou levnější i tituly Magicka 2 nebo Pillars of Eternity.

Zdroj: Hexus.net
reklama