reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci chtějí v budoucnu pěstovat drony v nádržích s chemikálií

8.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci chtějí v budoucnu pěstovat drony v nádržích s chemikálií
Společnost BAE Systems, která se zabývá vojenskou technikou, představila zajímavý projekt, který plánuje do budoucna. Jedná se o netradiční způsob výroby dronů - společnost je chce pěstovat v nádržích s chemikálií.
Může se to zdát jako scéna ze sci-fi filmu, ale obraz nádrží naplněných tekutinou, v níž postupně rostou celé drony, může být realitě za několik let velmi blízko. Zvláštní projekt totiž představila společnost BAE Systems, která sídlí ve Velké Británii a která je největším evropským zbrojním koncernem. V práci na tomto projektu se podílejí i vědci z University of Glasgow.

Jednalo by se o biologické materiály, které by rostly ve speciální chemikálii a při tom se tvarovaly do podoby bezpilotního letounu. Příliš mnoho podrobností společnost BAE Systems neuveřejnila, mělo by se ale jednat o urychlený evoluční proces a různé chemické reakce. Ty by umožnily, že by se jednotlivé díly a i celé drony vyvinuly z molekulární úrovně.

Co by však tato technologie měla přinést především, by byla rychlost výroby. BAE Systems je zbrojní firma, která moc dobře ví, že vojenské vybavení a stroje je v čase ohrožení nutné vyrábět, co nejrychleji to jde. Díky zařízení, které společnost pojmenovala jako Chemputer, by tak mohly drony vyrůst a být hotové už během páru týdnů.


Společnost BAE Systems zveřejnila i video, ve kterém je ukázáno, jak by takový proces výroby vypadal ve velkém měřítku - v továrně na pěstování dronů. Je možné vidět velké nádoby s chemikálií, ve kterých roste celá vzdušná flotila bezpilotních letounů, a to včetně některých elektronických systémů. I jednotlivé díly pro nejrůznější velká letadla pro cestující by mohly být tímto způsobem velmi rychle vytvořeny.

"Svět vojenských a civilních letadel se neustále vyvíjí a je úžasné pracovat s vědci a inženýry i mimo společnost BAE Systems a zvažovat, jaké britské jedinečné technologie by mohly řešit vojenské hrozby budoucnosti," řekl profesor Nick Colosimo z BAE Systems.

Vědci předpokládají, že by drony v nádržích mohli pěstovat už v průběhu tohoto století. Jedná se tak o plány hodně do budoucna, i tak se ale na projektu už začalo pracovat. Na výrobu takovýchto dronů by bylo možné používat ekologické materiály, což je další výhoda. Vědci jsou proto přesvědčeni, že i když bude cesta k vytváření dronů pomocí chemikálií v pěstírenských nádržích složitá, výsledek bude stát za to.

Nápad je to odvážný, ale pokud se jej vědcům z BAE Systems podaří proměnit i v realitu, mohl by najít uplatnění i v jiných odvětvích než jenom ve vojenství. Pěstírny na stroje by se mohly používat i jinde, kde se vyžaduje velká rychlost výroby.

Zdroje: BAE Systems, IFLScience

reklama