reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci dokončili "ventilátor" pro chlazení čipů využívající iontový vítr

21.3.2008, Jan Vítek, aktualita
Vědci dokončili "ventilátor" pro chlazení čipů využívající iontový vítr
Absolventi Purdue University s podporou US National Science Foundation (NSF) dokončili práce na tzv. nehybném ventilátoru, které trvaly celkem šest let. Toto zařízení, jež se dá aplikovat na klasické čipy, má produkovat 3x více průtoku vzduchu...
Absolventi Purdue University s podporou US National Science Foundation (NSF) dokončili práce na tzv. nehybném ventilátoru, které trvaly celkem šest let. Toto zařízení, jež se dá aplikovat na klasické čipy, má produkovat 3x více průtoku vzduchu než konvenční ventilátor se stejnou rozlohou a zabírá celkově jen jednu čtvrtinu místa.



Využívá se zde iontového větru, který jsme zmiňovali již v článku o technologiích počítačového chlazení, i když v tomto případě se jedná o trochu odlišnou realizaci. Zařízení dostalo název RSD5 a skládá se z řad vodičů s přivedeným napětím generujících malá plazmová pole. Tyto drátky pak leží uvnitř nenabitých půlválců, které je částečně obklopují. Díky intezivnímu elektrickému poli pak ionty tlačí neutrální molekuly pryč od drátků, čímž se tvoří iontový vítr. Tato technologie prý může ochladit 25W čip chladičem, jenž je menší než 1 centimetr krychlový a nyní se bude pracovat na vytvoření čipů, které se budou chladit už zcela samy. K tomu by se již mohly použít ve zmíněném článku popisované mikrokanálky, jimiž bude díky stejnému principu proudit iontový vítr.

Za vším stojí Dan Schlitz a Vishal Singhal, kteří nyní působí v Thorrn Micro Technologies. Dle Singhala se jedná o průlom v chlazení elektroniky a počítačů, s nímž se dá v poslední době srovnat snad jen příchod heatpipe.

Zdroj: IT News
reklama