reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci se pokoušejí pomocí virtuální reality zmírnit strach ze smrti

26.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Vědci se pokoušejí pomocí virtuální reality zmírnit strach ze smrti
Skupina výzkumníků z University of Barcelona pojala virtuální realitu jako nevšední nástroj k tomu, aby lidi zbavila strachu ze smrti. S pomocí VR iluze si lidé připadají, že nejsou součástí svého těla.
Zážitek z virtuální reality se může zdát velmi podobný tomu skutečnému. Z toho důvodu můžou být nejrůznější hry ve virtuální realitě skvělé, VR se však nemusí používat jen ke hraní. Například výzkumníci z University of Barcelona vyvinuli virtuální prostředí, ve kterém pomocí VR headsetu mohou lidé zažít, jaké to je být mimo své tělo a dívat se na sebe shora.

Experiment byl prováděn na 32 osobách, které byly vybaveny VR headsetem Oculus, rozděleny do dvou skupin a v černém obleku posazeny na židli. Na kotníky a zápěstí každého člověka byly umístěny senzory na sledování pohybu. Ty zajistily, že pohyby ve virtuální realitě odpovídaly gestům provedeným ve skutečnosti, sledován byl samozřejmě i pohyb a otáčení hlavy.

Na zápěstích a kotnících nechyběla ani vibrující zařízení, která vyslala vibrující signál pokaždé, když do nich narazil virtuální míč. Tohle vše mělo za úkol zmást mozek natolik, aby mu virtuální realita připadala co nejskutečnější.


Osoby s VR headsetem mohly nejdříve reagovat na podněty ve virtuální realitě pohybem svého těla, dobrovolníci hlásili silný pocit vlastnictví svého těla. Pak byl ale dobrovolníkům změněn úhel pohledu, takže jakoby pozorovali své vlastní tělo z ptačí perspektivy.

Polovina ze zúčastněných ztratila kontrolu nad pohyby svého těla a míčky začaly padat na jiné místo. Druhá část dobrovolníků ale pod sebou viděla, jak míčky stále naráží do jejich virtuálního těla. Tato skupina mohla svým tělem pohybovat jako v realitě, jediné, co se změnilo, byl jejich úhel pohledu.

Obě skupiny prohlásily, že iluze pocitu bytí mimo tělo byla poměrně realistická, lepší výsledky ale hlásila první skupina, která už s tělem nemohla komunikovat. Tito lidé měli po experimentu ze smrti menší strach.

Tento projekt pro virtuální realitu má za cíl pomoci lidem, kteří se obávají smrti a trpí až fóbií. Tím, že těmto lidem virtuální realita ukáže, že vědomí může fungovat i venku z jejich těla, se mohou uklidnit. Na lidi, kteří ale v posmrtný život nevěří, nebude mít tento zážitek z virtuální reality příliš velký účinek.

Zdroj: engadget.com

reklama