reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci ukázali světově nejtenčí "žárovku" z grafenu

19.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Vědci ukázali světově nejtenčí "žárovku" z grafenu
grafen známe jako materiál, který je složen pouze z jednoatomové vrstvy uhlíku. Jako takový má zajímavé vlastnosti, které se mohou využít v elektronice i jinde. Nyní byl grafen použit jako žárovka.
grafen je tedy v podstatě 2D struktura složená z atomů uhlíku uspořádaných do tvaru šestiúhelníku, čili každý má právě tři vazby. Tento materiál se může použít třeba pro výrobu tranzistorů, které by mohly teoreticky pracovat na frekvenci až 1 THz. Využít se také může pro výrobu displejů nebo fotovoltaických článků díky tomu, že je propustný pro světlo.





Nyní byl ale využit jako zdroj světla, a to díky vědcům z Columbia University, Seoul National University (SNU) a Korea Research Institute of Standards and Science (KRISS). Ti prostě pustili proud do grafenu, který se zahřál na 2500 °C, díky čemuž vytvořil světlo ve viditelném spektru.


grafenová žárovka připomíná čip, jak můžeme vidět na zveřejněném videu. Umístěno je v ní několik proužků grafenu, na něž jsou napojeny vodiče, přímo pod ním je oxid křemičitý a základnu tvoří prostý křemík. Taková součástka by se mohla stát základem počítače využívajícího fotonické obvody společně s elektrickými. Ještě dříve by se ale grafen mohl využít pro výrobu ohebných a průhledných displejů, přičemž vlastnosti tvořeného světla se mohou měnit tím, jaký materiál použijeme pro vytvoření základny, případně jakou stanovíme vzdálenost mezi ním a proužky grafenu (viz video). A pak by ještě taková součástka mohla pomoci přímo ve výzkumu, a to pro rychlé zahřívání substancí na vysoké teploty a sledování jejich reakcí.

Zdroj: Hexus.net

reklama