reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci vyrobili 1000x úspornější Wi-Fi čip

28.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Vědci vyrobili 1000x úspornější Wi-Fi čip
Američtí vědci z NASA JPL a Kalifornské univerzity spojili své síly při vývoji nového Wi-Fi čipu, který by přinesl značné úspory energie. Nakonec se jim podařilo vyrobit čip, který nepotřebuje klasický vysílač a přijímač, díky čemuž je velice úsporný.
Na novém čipu pracovali tedy pracovníci v NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) v Pasadeně a Kalifornské univerzitě (UCLA) a jejich záměrem bylo stvořit Wi-Fi čip, který bude velice nenáročný na energii, a bude se tak hodit především pro bateriemi napájená zařízení. Vytvořený čip byl již testován na vzdálenost 2,5 metru, kdy byl schopen přijímat data s propustností 330 Mbps, přičemž používal "asi tisíckrát méně energie než klasické Wi-Fi řešení". Pracoval také na vzdálenost 6 metrů, ale to už NASA neprozradila, jaké propustnosti dosáhl a při jaké spotřebě.





A jak tedy nový čip funguje? Zdroj je popisuje jako prostý "switched reflector", tedy jakýsi "přepínaný odražeč". NASA vysvětluje, že v případě, kdy je vysílaný signál absorbován speciálním obvodem (na obrázku), znamená to, že jsme přijali 0 v binárním kódu. Pokud ale čip tuto energii odrazí, znamená to 1. Takto vybavený čip potřebuje jen velmi málo energie a umožní přitom rychlé přenosy dat, ovšem alespoň prozatím evidentně jen na krátkou vzdálenost. Problémem je také odražený signál od jiných blízkých objektů, který mohl čip mást, k čemuž slouží obvod v čipu, který je schopen tyto odrazy detekovat a potlačit.





Dalším problémem je, že tato technologie vyžaduje, aby Wi-Fi router (či prostě protistrana v komunikaci) využíval sám pro své bezdrátové připojení více energie, než kdyby měl komunikovat s klasickým Wi-Fi modulem. NASA ale vidí v nové technologii velký potenciál, a to především u zařízení, která nemají k dispozici velké baterie, což mohou být dnešní chytré hodinky nebo náramky. Organizace, která řídila výzkum NASA JPL a UCLA, vlastní potřebné patenty a už souhlasila s tím, že nová technologie bude moci být využita pro výrobu spotřební elektroniky.

Zdroj: Hexus.net
reklama