reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vedoucí pracovník AMD odchází ke GloFo, chce uspíšit 14nm proces?

3.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Vedoucí pracovník AMD odchází ke GloFo, chce uspíšit 14nm proces?
Přestupy pracovníků z vedení jedné firmy do druhé jsou v podstatě na denním pořádku, takže vzbuzují jen malý zájem. Ovšem v případě přechodu Johna Dochertyho z AMD do Global Foundries jde o něco jiného.
John Docherty dosud pracoval ve společnosti AMD na pozici SVP (Senior Vice President) v Manufacturing Operations, čili zjednodušeně ve výrobě. Nyní má přestoupit na velmi podobnou pozici, a sice jako viceprezident v Global Operations. John Docherty má přitom za sebou celých 35 let zkušeností v polovodičovém průmyslu. V samotném AMD se podílel na výrobě APU, CPU a GPU a dříve pracoval na vysokých pozicích v Motorola Semiconductor, LSI Agere Systems a také již zaniklé ATI.





Otázkou tedy je, jaký je pravý důvod přestupu Dochertyho z AMD do Global Foundries. Jde jistě o člověka, který přesně ví, co hlavní zákazník firmy Global Foundries chce a potřebuje, a tak se spekuluje o tom, že by mohl poskytnout pomocnou ruku při najíždění na 14nm FinFET proces, aby ten mohl být nasazen ve výrobě co nejdříve. Na tom má AMD jistě velký zájem, však doposud spoléhá na 28nm proces, jímž vyrábí svá nejnovější APU, GPU a klasické procesory jsou navíc vyráběny ještě starším procesem 32nm SoI. Oproti Intelu s jeho 14nm procesem je tedy AMD v současné době ve značné nevýhodě.





AMD má také v budoucnu spoléhat na 14nm proces FinFET i v souboji s firmou NVIDIA a její další generací GPU s kódovým označením Pascal, jež přijdou po aktuálních Maxwell. Ty mají být postaveny na 16nm procesu, a tedy vyrábeny ve firmě TSMC. Nastoupit mají někdy v roce 2016 a je otázkou, zda do té doby bude NVIDIA ždímat 28nm proces, nebo bude ten 16nm k dispozici už pro Maxwell. To pochopitelně bude záviset na připravenosti nové architektury i procesu a marketingové strategii firmy.

Vedle firmy AMD a jí založené Global Foundries tu figuruje ještě Samsung, jak jsme se mohli dozvědět již před dvěma lety, kdy se začalo mluvit o vývoji 14nm procesu FinFET. Samsung v letošním dubnu ohlásil, že s Global Foundries navázal ještě užší spolupráci ve snaze zprovoznit 14nm proces a firmě AMD hraje také do karet to, že vztahy Samsungu a NVIDIE v poslední době velmi ochladly. Jde především o souboje jejich právních oddělení na poli patentů, které v posledních týdnech eskalují, takže Samsung se například snaží o to, aby produkty firmy NVIDIA byly zakázány na americkém trhu, a to včetně grafických karet.

Zdroj: Hexus.net
reklama