reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vejce vyrobená 3D tiskem pomůžou proti vyhynutí supů

6.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vejce vyrobená 3D tiskem pomůžou proti vyhynutí supů
Technologie 3D tisku se nemusí používat jen na výrobu robotů, má své velké využití i v jiných odvětvích. Významně například pomáhá ochráncům přírody, kteří se snaží získat data od vymírajících druhů.
Technologie dokáže pomoci i přírodě, a to tam, kde si příroda už sama neporadí. Supi se v současné době potýkají s tím, že jim hrozí vyhynutí. Různé organizace se tak těmto ohroženým ptákům snaží pomoct, Mezinárodní centrum pro dravé ptáky ve Velké Británii však vymyslelo jiný způsob. Zachrání supy díky umělým vejcím, které budou vyrobeny pomocí technologie 3D tisku.

Repliky vajec ochránci přírody navrhli tak, aby měly svůj tvar, hmotnost a celkový vzhled stejný jako skutečná vejce. Jenže tato malá zařízení vytištěná na 3D tiskárnách nemají za úkol ukrývat ptačí mláďata, ale slouží ke sbírání dat od supů. Pomocí senzorů ukrytých uvnitř vejce jsou shromažďovány informace o celém komplikovaném inkubačním procesu.





Tato data, která jsou bezdrátově přenášena, pak pomohou při odchovu ptáků v zajetí za účelem zvýšení populace tohoto ohroženého afrického druhu. Senzory měří veličiny, jako je teplota, vlhkost, atmosférický tlak, množství oxidu uhličitého a světla a pohyb nebo natáčení. Tohle vše pak pomůže vytvořit umělé prostředí pro vejce, které bude stejné, jako to přirozené prostředí, a umožní to odchovat mláďata supů.

Výhodou tohoto projektu je, že se do něj může zapojit kdokoliv, kdo má alespoň přístup k 3D tiskárně, na které může vejce vyrobit. Ta totiž nemusí být vyráběna sériově, ale může je vytisknout každý, kdo se chce zapojit. Stránky eggduino.org nabízí podrobný popis toho, jak vytisknout vlastní chytré vejce, vyrobit senzor a sbírat data od supů žijících například v trochu odlišných klimatických podmínkách. Nadšenci tak mohou sami pomoci.

Zdroje: eggduino.org, engadget.com
reklama