reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká Británie zavede bezprecedentní zákon pro sledování občanů

23.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Velká Británie zavede bezprecedentní zákon pro sledování občanů
Z Velké Británie se postupně stává země, kde nebude pro úřady žádný problém sledovat komunikaci občanů, dívat se na jejich pohyb na Internetu a dokonce bude umožněno hackovat jejich počítače a jiná zařízení.
Úřady Velké Británie tak brzy budou mít v demokratických režimech zcela bezprecedentní možnosti, jak sledovat občany, a to díky zákonu Investigatory Powers Bill, který již čeká jen formální schválení panovnicí, než vejde v platnost. V podstatě se tím vyplňuje varování, které vyřkl Edward Snowden, který to popsal jako nejextrémnější případ dohledu nad občany v historii západní demokracie.





Nový zákon zlegalizuje britský globální program na logování dat přicházejících z okolního světa a také představí zcela nové možnosti pro sledování vlastních občanů. Do nich spadá vládní databáze pro ukládání historie prohlížení webových stránek, a to každého jednotlivého občana země, špionážní agentury budou moci získat povolení hackovat počítače, telefony a jiná zařízení, a to občanů nebo třeba i městských úřadů.

Opoziční Labour Party měla původně proti tomuto zákonu silné výhrady, ale nakonec nevyvinula žádný opravdový tlak, a to částečně už jen proto, že Britské politiky a občany v poslední době zajímal spíše brexit a Investigatory Powers Bill proklouzl bez větší pozornosti. No a nyní se můžeme připravit na to, že podobné zákony se budou politici snažit prosadit i v jiných zemích, protože když na to přistoupila Británie, tak proč ne jiní?

Co se týče historie z prohlížení webových stránek, ty budou ukládány až po dobu jednoho roku. Do toho budou spadat i aplikace instalované na telefon a metadata týkající se hovorů. Souhrnně se pak mluví o záznamech ICR (internet connection records), které však nemají obsahovat konkrétní URL každé navštívené stránky, ale pouze základní domény. Úřady si tak mohou vytáhnout třeba to, že se někdo díval na www.svethardware.cz, jak dlouho tam byl a kdy, s čímž se pochopitelně spojí IP adresa uživatele a také nějaké informace o jeho zařízení. Toto všechno ovšem budou muset logovat samotní poskytovatelé internetového připojení, takže je zřejmé, že nakonec si toto šmírování ze strany úřadů ještě přímo zaplatí sami občané. Ale to už je nakonec jedno, zda si to zaplatí v paušálu pro ISP nebo na daních.

Očekává se, že se tímto krokem zvedne obliba služeb jako VPN nebo Tor, a proto se řada lidí ptá, k čemu bude taková databáze vůbec dobrá, když je jasné, že pro zločince nebude velký problém své působení na Internetu takto zanonymizovat. Na ně by tak mělo platit rovnou hackování ze strany tajných služeb s pomocí různého malwaru, jako je třeba toolkit GCHQ s kolekcí programů jako Nosey Smurf odposlouchávající mikrofon telefonu, Tracker Smurf sledující údaje GPS nebo rovnou Dreamy Smurf, který donutí zapnutý telefon se tvářit tak, že je vypnutý. Nicméně na rozdíl od záznamů ICR, které budou k dispozici kdejakému policistovi, bude pro hackování zapotřebí schválení od dvou vládních ministrů pllus sedmi soudních komisařů.

Zdroj: The Verge
reklama