reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké plány u PalmSource

5.2.2004, Petr Hájek, článek
Velké plány u PalmSource
CEO PalmSource, pan David Nagel, nechal web News.com nahlédnout pod firemní pokličku a odhalil tisku, jaké změny firma plánuje v budoucnu se svými operačními systémy. Ohlásil, že PalmSource pracuje na speciální verzi Palm OS 5 určené pro levnější komunikátory a že Palm OS 6 bude používán u dražších komunikátorů a samozřejmě handheldů. Jedna z největších nevýhod tohoto plánu je, že někteří uživatelé by se mohli podvědomě vyhýbat nákupu komunikátoru, pokud by bylo v jeho technických specifikacích uvedeno, že běží na starším operačním systému...
A právě to je důvod, proč pan Nagel oznámil, že společnost nadále upustí od číslování verzí a do budoucna budou dvě poslední "velké" verze Palm OS, tedy Palm OS 5 a Palm OS 6, označeny krycím jménem. Firma PalmSource zatím samozřejmě neprozradila, jaká jména to budou. Více bude známo po vývojářské konferenci pořádané příští týden.

Jelikož komunikátory patří k nejdražším PDA přístrojům na trhu, je zavedení kategorie "lowendový komunikátor" zatím poněkud úsměvné. Jinak řečeno, těch pár USD za licenci na Palm OS 6 by nečinilo v celkové ceně zařízení zase až tak velkou položku, Palm OS 5 a 6 tedy bude pouze umělou hranicí mezi lowendem a highendem.

Vysvětlení, proč se PalmSource hodlá uchýlit k tomuto kroku, se nabízí hned celá řada, tak například je Palm OS 5 již zaběhnutým standardem, je to hotový a odladěný systém, pro který existují tisíce aplikací a na celé řadě komunikátorů již nějaký čas běží. PalmSource dále dodává, že nízké hardwarové nároky a vyzrálost činí Palm OS 5 pro nasazení v levnějších komunikátorech lepším adeptem.

Bude zajímavé sledovat, jak si PalmSource a Palm OS 5 povedou proti konkurenci - komunikátorům z klanu Symbian a především proti letos očekávanému OS Pocket PC 2004 Phone Edition.

Jak zmiňujeme v dnešní rubrice "Krátce," většina expertů se shoduje na tom, že trh pro komunikátory a smartphony je výrazně větší než pro tradiční handheldy. Zatím to tedy vypadá, že se Palm OS 5.x na odpočinek nechystá a vedle přístroje Treo 600 a několika modelů Samsungu se začne hojně objevovat i v další, levnější komunikátorovské produkci.

Zdroj: Brighthand
reklama