reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA eDP 1.4a: počítače s 8K displeji se blíží

10.2.2015, Jan Vítek, aktualita
VESA eDP 1.4a: počítače s 8K displeji se blíží
V dnešní době už nejsou ničím výjimečným desktopové monitory s rozlišením 4K, Apple prodává své nové iMacy s rozlišením displeje 5K a vysoké rozlišení se nevyhnulo ani notebookům. Co bude tedy dále? Zdá se, že je jasno: 8K.
Pokud si máme dnes koupit kvalitní monitor s rozlišením 4K, pak za ten zaplatíme jako za celý počítač, čili je zřejmé, že za lidovku takové produkty ještě nejsou. Navíc je třeba také myslet na to, zda takové rozlišení využijeme jednak my a potom zda máme pro 4K či dokonce 5K monitor připravený hardware, což může trápit především hráče počítačových her.





To však nezabránilo organizaci VESA (Video Electronics Standards Association), aby představila nový formát Embedded DisplayPort 1.4a, který mají využít především budoucí počítače All in One a také notebooky. Ten umožní nabídnout displeje s rozlišením až 8K, co je přesně 7680 x 4320. Takové rozlišení představuje ohromné množství dat, která se musí dostat z grafické karty to displej, přičemž nová technologie si vypomůže kompresí a také možností rozdělit displej do dvou nebo čtyř segmentů, z nichž každý bude zásoben vlastním vysokorychlostním datovým kanálem. Na jednu linku může standard eDP 1.4a přenášet data s propustností 8,1 Gbps, takže díky čtyřem segmentů to je na jeden displej celkově až 32,4 Gbps, přičemž DSC 1.1 zajistí kompresní poměr dat až 3:1.





Součástí specifikací DisplayPort 1.4a je dnes také Adaptive Sync, a tedy i podpora AMD FreeSync, přičemž to samé se týká i Embedded verze. Maximem pro eDP 1.4 bude tedy rozlišení 7680 x 4320 při 60 Hz a Ultra HD bude podporováno až při 120 Hz a s 10bitovými barvami. Vedle toho je součástí specifikací také Panel Self-Refresh (PSR), který zajistí, že se aktualizují pouze ty pixely, které se od posledního framu změnily, což redukuje celkový objem přenášených dat. Čili, teoreticky, pokud necháme monitor zobrazit jen statickou fotografii, obrazové rozhraní by nemělo přitom přenášet téměř žádná data, což bude šetřit i energii.

VESA předpokládá, že první počítače s novým rozhraním Embedded DisplayPort 1.4a se na trhu objeví během příštího roku, ovšem to nutně neznamená, že přinesou také displeje s rozlišením 8K. To nejspíše zatím ne, ale důležité je, že pro takové rozlišení budou připraveny a krom podpory vysokého rozlišení tu jsou koneckonců i jiné výhody.

Zdroj: Engadget
reklama