reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA zveřejnila specifikace standardu DisplayPort 1.4

2.3.2016, Jan Vítek, aktualita
VESA zveřejnila specifikace standardu DisplayPort 1.4
Video Electronics Standards Association (VESA) ohlásila nový standard DisplayPort, a to tedy již verzi 1.4, která navazuje na DisplayPort 1.3 z roku 2014. Co nám tedy nová verze nabídne za pokrok?
DisplayPort 1.3 v kostce přinesl celkové zvýšení datové propustnosti na 32,4 Gbps (čtyři 8,1Gbps linky), díky čemuž podporuje monitory s rozlišením až 5K s použitelnou snímkovací frekvencí (tedy 60 Hz). Specifikace tohoto rozhraní byly zveřejněny v září 2014, čili nová verze DisplayPortu přichází asi rok a půl poté. Již dříve se také do podpory zahrnula rozhraní USB s konektorem typu C a Thunderbolt, přes která tak je možné přenášet obrazová data jako přes klasický kabel s konektory DisplayPort. Verze DisplayPort 1.3 také umožnila s využitím funkce VESA Coordinated Video Timing připojit i dva monitory s rozlišením 3840 x 2160.





DisplayPort 1.4 je první verze s podporou technologie Display Stream Compression (DSC), a to ve verzi 1.2, která umožní zkomprimovat data v poměru 3:1. A jak VESA slibuje, nemá to mít žádné dopady na kvalitu obrazu, čili má jít o bezztrátovou kompresi. Už jen to by samo o sobě zajistilo možnost připojit zobrazovací zařízení s ještě větším rozlišením než 5K, popřípadě zajistit výrazně vyšší frekvenci snímků. O zvýšení datové propustnosti jako takové se tedy nejedná.

Zmíněná komprese se může využí především na rozhraní USB (type C), kde zajistí možnost přenosu obrazu ve vysokém rozlišení současně při využití rozhraní SuperSpeed USB, a to tedy přes jeden kabel. Pak také nepřekvapí zaměření na HDR vyžadující velký barevný rozsah, což je spojeno s rozlišením až 8K. Mluví se tedy o 8K při 60 Hz s HDR nebo o 4K při až 120 Hz a rovněž s HDR (AMD už dříve slíbilo, že se na HDR zaměří více než kdy předtím). Přenosy komprimovaného videa také budou vyžadovat novou funkci pro opravu chyb, a sice FEC (Forward Error Correction) a pak je tu HDR meta transport využitelný pro budoucí formáty dynamického HDR stejně tak jako pro konverzi z DP do HDMI 2.0a. Vylepšení se dočkalo také audio a díky Expanded Audio Transport je možné přenášet najednou až 32 audio kanálů se vzorkovací frekvencí 1536 kHz a podporou všech známých audio formátů.

Zdroj: techPowerUp
reklama