reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírná stanice od Boeingu může být obydlím pro astronauty mířící na Mars

5.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Vesmírná stanice od Boeingu může být obydlím pro astronauty mířící na Mars
O letech astronautů na Mars se v poslední době hodně mluví. Společnosti dělají pokroky v kosmické technice, takže plány na cestu na Mars se už objevují. Boeing pro NASA vytváří koncept vesmírné stanice a kosmické lodi.
Astronauti budou v budoucnu potřebovat pro delší cesty ve vesmíru také nějaké základny, kde budou moct dočasně přebývat. NASA se proto loni spojila se šesti společnostmi s cílem rozvíjet kosmická plavidla do hlubokého vesmíru. Tento krok NASA udělala v rámci programu NextSTEP. Jednou ze šesti firem je i americký výrobce letecké techniky Boeing.

Společnost Boeing představila svůj plán na kosmické plavidlo a stanici, která by mohla poskytovat přístřeší astronautům v cislunárním prostoru, což je oblast mezi geostacionární dráhou a oběžnou dráhou Měsíce. Výtvor výrobce letecké techniky je koncept obydlí pro hluboký vesmír, součástí je i zároveň transportní prostředek, který se postará o dopravu lidí k Marsu.


Model Deep Space Gateway

Kosmická stanice Deep Space Gateway by mohla na své palubě kromě obydlí pro astronauty poskytovat výzkumné středisko. Toto vesmírná zařízení by také mohlo fungovat podobně jako Mezinárodní vesmírná stanice. Různé moduly se tak k Deep Space Gateway budou moct připojit. Stanice by však neměla být permanentně obydlená, má být schopná pracovat i samostatně. Energii by měl zajišťovat solárně-elektrický pohon.

Boeing pracuje také na konceptu Deep Space Transport, což bude kosmické zařízení, které by mělo být schopné dostat astronauty až k Marsu. Tento dopravní systém by měl být vybaven vším, co by lidská posádka mohla při cestě na Rudou planetu potřebovat, protože lidé budou muset vydržet dlouhou cestu. A právě na Deep Space Gateway by mohla být základna pro Deep Space Transport. Z této kosmické lodi, která lidskou posádku doveze až k Rudé planetě, by se astronauti na povrch Marsu za účelem plnění misí měli dostat pomocí přistávacích modulů.


Deep Space Transport pro dopravu na Mars

Podle Jeffa Fousta a jeho profilu na Twitteru by k první misi na Mars s těmito systémy mohlo dojít v roce 2033. To ale není ten nejdřívější termín, který společnosti ve věci letu astronautů na Mars udávají. Soukromá společnost Elona Muska SpaceX má v plánu realizovat první let s lidskou posádkou na Mars už v roce 2024.

Boeing plánuje, že stanici do vesmíru dopraví pomocí velké plánované rakety Space Launch System, a to ve čtyřech částech. Deep Space Gateway by se mohla začít vynášet a montovat už brzy po roku 2020. V současné době je celý systém už částečně vyvíjen.

Zdroje: engadget.com, Twitter
reklama