reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Větrná turbína z 3D tiskárny poskytne až 300 W

18.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Větrná turbína z 3D tiskárny poskytne až 300 W
Kickstarter hostí další zajímavý projekt, který se tentokrát týká zelené energie. Cílem AirEnergy3D je pomocí 3D tiskárny vytvořit větrnou turbínu, již by si mohli zájemci doma reprodukovat. Její výkon má dosáhnout až 300 W.
Projekt AirEnergy3D (AE3D) se tedy dá zařadit mezi otevřené, neboť cílem je, aby si uživatelé mohli sami doma na své 3D tiskárně vytvořit alespoň část celkového produktu. Za projektem stojí polský výrobce 3D tiskáren, společnosti Omni3D, která odstartovala kampaň na Kickstarteru. Hotová mobilní větrná turbína se pak má uplatnit především ve vývojových zemích.





Případně bychom si ji mohli sbalit s sebou na cesty do přírody či prostě tam, kde není k dispozici elektřina, protože má být prý velmi skladná a snadno rozložitelná a složitelná. Skládat se bude ze základny s potřebnou elektronikou a ze samotné turbíny vybavené třemi lopatkami. Při vhodném počasí pak má tento systém zajistit až 300 W energie, což na chladicí zařízení nebo vařič stačit nebude, ale notebook či osvětlení tím nakrmíme spolehlivě.





Projekt již našel své drobné investory, kteří se mají svých hotových větrných elektráren dočkat někdy v únoru v příštím roce. Za to zaplatili celkem 299 liber, čili cca 10.500 Kč, přičemž počet modelů plánovaných pro první várku je prý velmi omezený. Nicméně k dispozici budou plány a plná dokumentace, takže kdo bude mít zájem a příslušné schopnosti, bude si moci svou malou elektrárnu vyrobit sám.


Firma Omni3D také slíbila, že na každých 2500 liber získaných v rámci projektu AirEnergy3D pošle jeden kus vybrané africké vesnici. Získané finanční prostředky mají ale napomoci především k tomu, aby firma dokončila vývoj a nastartovala výrobu. Ovšem není vůbec jisté, zda bude někdy odstartována produkce ve velkých sériích. Prozatím je cílem vybrat 19.000 liber, na což má Omni3D ještě 28 dní a už nyní je v půlce.

Zdroj: Hexus.net

reklama