reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VHS končí, poslední výrobce vzdává produkci rekordérů

21.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
VHS končí, poslední výrobce vzdává produkci rekordérů
Formát VHS zažíval velký boom v 80. a 90. letech, dnes už je z velké části zapomenut. Není divu, že s jeho produkcí se postupně končilo a nyní nastává definitivní uzavření této kapitoly, když výrobu vzdala i poslední společnost Funai.
Formát VHS tu s námi byl zhruba 40 let, dnes je už překonaný několika generacemi dalších technologií. Nejprve to bylo DVD, posléze se rozhořel velký boj mezi HD DVD a BluRay. Nicméně i tato média jsou dnes převálcována streamovacími službami. VHS tedy už dlouhou dobu postupně umíralo a posledním známým výrobcem VHS rekordérů byla japonská společnost Funai, která tyto rekordéry vyráběla v Číně. Společnost Funai ale ohlásila, že v tomto měsíci skončí s jejich výrobou a toto bude znamenat definitivní konec kdysi oblíbeného formátu.


VHS rekordér Funai


Důvody jsou jasné. Zatímco v dobách největší slávy vyrobila společnost Fumai okolo 15 milionů kusů ročně, za minulý rok to bylo jen 750 tisíc kusů. Navíc je čím dál těžší shánět potřebné součástky a produkce je složitější. Zatímco prodeje rekordérů klesají, videokazety se naopak stávají zajímavým sběratelským artiklem a některé z nich se už prodávají za ceny okolo $2000.

Připomeňme, že Funai začal s výrobou těchto rekordérů v roce 1983. To bylo ještě v době, kdy hořel boj mezi technologií VHS a Betamax. Rekordéry Betamax skončily v roce 2002, kdy s jejich produkcí skončila společnost Sony. Výroba kazet pro tento systém pak trvala až do listopadu 2015.

Zdroj: boingboing.net, mirror.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama