reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA přenechá Intelu za 125 milionů dolarů část své pracovní síly

9.11.2021, Jan Vítek, aktualita
VIA přenechá Intelu za 125 milionů dolarů část své pracovní síly
Nedávno jsme se dozvěděli, že Intel má od firmy VIA získat řadu zaměstnanců divize Centaur, ale nebylo jasné, zda nakonec nejde o odprodej celé této divize za 125 milionů dolarů. Nyní už můžeme uvést informace o tomto podivném obchodu na pravou míru.
Platí, že Intel získá řadu inženýrů z procesorové divize VIA Centaur, jak bylo uvedeno na konci minulého týdne. Nyní se ale dozvídáme, jak to bude a že VIA se za 125 milionů dolarů skutečně nezbaví celé své divize, ale toliko umožní Intelu za tento obnos převzít část její pracovní síly z výzkumného a vývojového oddělení. 
 
 
Nyní tuto skutečnost už potvrdila samotná společnost VIA Technologies při příležitosti představení svých nejnovějších finančních výsledků. Dozvídáme se tak, že ona suma byla zaplacena skutečně jen za umožnění toho, aby si Intel najal některé ze zaměstnanců divize Centaur a vedle toho tu není ani zmínka o případném přesunu duševního vlastnictví nebo čehokoliv jiného, natož pak samotné celé divize. 
 
Je tak zřejmé, že Intel má zájem především o posílení svého vlastního výzkumného a vývojového týmu ve snaze dostát svým slibům ohledně budoucího vývoje vlastních procesorů. Ve firmě VIA coby v třetím výrobci procesorů x86 tak našel potřebný zdroj pracovní síly a byl ochoten vynaložit v přepočtu přes 2,7 miliardy korun jen za možnost si ji najmout. A to ukazuje, že nový talent se dnes shání opravdu těžko. 
 
Divize Centaur přitom přišla se svým dosud nejpokročilejším x86 jádrem v podobě CNS, a to v roce 2019. Mělo jít o jádro pro serverové procesory, které bylo označeno jako výkonnostní ekvivalent procesorů Haswell, ovšem už s podporou AVX-512, i když ve dvou taktech pomocí 256bitových SIMD. Tato jádra byla určena pro akcelerátory známé jako CHA, které byly očekávány loni a určeny byly pro hluboké učení, ale více už o nich známo není. 
 
Samotný Intel přitom o tomto "nákupu" dále mlčel, takže jsme tu měli pouze stručné a neúplné vyjádření protistrany, ale poté již reagoval na dotaz serveru Anandtech, ovšem pouze tak, že celou věc potvrdil bez jakýchkoliv detailů.  


reklama