reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Minecraft lze hrát s HoloLens

20.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Video: Minecraft lze hrát s HoloLens
Microsoft na E3 ukázal, jak lze hrát Minecraft a Halo 5 s použitím HoloLens, výsledek je naprosto úchvatný. Zároveň se ale objevila zpráva, že HoloLens trpí vadou, kterou nelze odstranit v několika příštích letech.
Jak je všeobecně známo, v dnešní době existují dva základní typy headsetů, jež nám umožňují vidět něco, co prozatím existovalo jen na počítačové obrazovce. Prvním z nich je VR headset, ten zcela zakryje uživatelovy oči a zobrazuje se jen to, co pošle počítač, zde si můžeme vypsat třeba Project Morpheus, Oculus Rift nebo HTC Vive (= Steam VR).

Potom ale ještě existuje druhý typ, a to AR, tedy Augumented Reality headset, což je právě případ HoloLens. Tento headset neznemožňuji uživateli vidět okolní svět, ale jen před jeho oči umístí průhledný panel. Na něm se v reálném čase zobrazují počítačem vytvořené simulace, které jsou ale součástí reálného světa. Proč vám to ale vyprávím? Protože to je zásadní pro pochopení obrovské chyby, kterou HoloLens mají.

Když si nasadíte headset pro VR, budete si připadat jako v jiném světě. Obrazovka zařízení pokryje celé vaše zorné pole, takže vás doslova vtáhne do děje. U HoloLens je ale problém, technologie, jež na panelu, který máte před očima, promítá obraz, dokáže zabrat jen malou část vašeho zorného pole. Co to znamená v praxi? Sice uvidíte vše ve svém zorném poli, ale z toho bude počítačem vytvořený svět tvořit jen malou část obrazu.

Když budete mít nasazen headset HoloLens, tak uvidíte svět jako normálně a před sebou virtuální svět. Když budete mít okolo sebe různé virtuální předměty, tak je nebudete moci vidět, pokud se na ně nebudete dívat zpříma, i když víte, že tam jsou. A proč to je takový problém? Někdo by mohl říci, že stačí udělat konstrukční změnu a problém je vyřešen. Bohužel problém není ukryt v konstrukci, ale v samotné technologii, která neumožní širší zorné pole. Může trvat roky, než Microsoft přijde s jinou technologií, která bude schopná tento nedostatek odstranit.

Problém je, že tato chyba kazí celkový dojem ze světa, který HoloLens tvoří, v případě VR jste zcela pohlceni virtuální realitou. V případě rozšířené reality ale nikdy takto vtáhnuti nebudete, i když také nabídne zajímavé až dechberoucí funkce, které si ukážeme níže.

Na E3 totiž Microsoft prezentoval Minecraft v podobě, v jaké ho neznáte. Hráč si před diváky vzal HoloLens a chvíli jej hrál jen tak na stěně. Jako by tam bylo umístěné velké projekční plátno, jež tam ve skutečnosti nebylo. To bylo snímáno speciální kamerou, která měla taktéž "nasazené" HoloLens, aby mohla zprostředkovat, co hráč vidí.


Rozruch nastal, když si ale hráč umanul, že již nechce hrát v 2D světě a svět Minecraftu přesunul na stůl, a to pomocí hlasového ovládání, které se zdá být velmi důležité při práci s HoloLens. Na stole se mu zjevil krásný kostičkovaný svět Minecraftu v 3D podobě.

Tím ale ukázka nekončila, byl to spíše začátek. Následně totiž hráč mohl se světem Minecraftu dělat různé věci jako od oddalovat, přibližovat, nebo dokonce nakouknout s HoloLens dovnitř budov! Když jeho kolegyně ve světě Minecraftu začala chodit s vlastní postavou, mohl ji sledovat v reálném čase.

K tomu samozřejmě patřilo i to, že mohl libovolně pracovat s kostičkami herního světa nebo například tento herní svět ničit bleskem, který vytvořil slovním povelem.

Stejně tak bylo ukázáno i demo s Halo 5 Guardians, které můžete zhlédnout níže.


Zdroj: telegraph.co.uk

reklama