reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virgin Hyperloop: první testovací jízda s pasažéry

9.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Virgin Hyperloop: první testovací jízda s pasažéry
Cestování pomocí systému Hyperloop se opět o něco více blíží realitě. Společnost Virgin Hyperloop totiž v nevadské poušti provedla první test kapsle s cestujícími na palubě. Zatím šlo o odvážnou dvojici.
Systém Hyperloop vyvíjí dvě společnosti, Hyperloop TT a Virgin Hyperloop. Druhá zmiňovaná společnost svůj projekt posunula opět o něco dál a vyzkoušela svou novou kapsli Experimental-Pod-2 (XP-2) poprvé s lidskou posádkou. Zatímco výsledné moduly, které mají být nasazeny do praxe, uvezou až 28 pasažérů, tato byla maličká a zkonstruována pouze pro dva pasažéry. Testovací tunel byl dlouhý jen 500 metrů s průměrem 3,3 metru a téměř vakuem (tlak činil 100 Pa). I to stačilo na dosažení rychlosti 48 m/s, což znamená 173 km/h. Celé projetí dráhy zabralo 15 sekund.
 
Virgin Hyperloop
 
Jedním z pasažérů byl Josh Giegel, který je jedním ze zakladatelů společnosti a její CTO (Chief Technology Officer). Druhou cestující byla Sara Luchian, ředitelka oddělení pro zákazníky. Cestu popsala jako neuskákanou, nicméně akcelerace byla v rámci testu dost vysoká. V reálu bude na delších tratích o něco pozvolnější a příjemnější. Tehdy by systém měl dosahovat rychlostí až přes 1000 km/h. Pro případ nehody mají mít tunely únikové východy každých 70 metrů.
 
Trať Virgin Hyperloop
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama