reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virtuální realita v PC světě: je na co se těšit?

30.4.2014, Jan Vítek, článek
Virtuální realita v PC světě: je na co se těšit?
V tuto dobu zažíváme renesanci zobrazovacích zařízení, která jsou určena pro nošení na hlavě. Jde jednak o Google Glass, ale pak tu jsou také zbrusu nové systémy virtuální reality určené především pro zábavu, které zvedly po celém světě nebývalý zájem.
V dnešním článku jsme si shrnuli jednak fakta o systémech virtuální reality, která se objevila v poslední době a trochu jsme také nakoukli do blízké budoucnosti. Do konce roku by se na trh měly dostat dva VR headsety, a to Oculus Rift a také Totem, přičemž připraveny také již mají být i šlapadla Virtualizer a Omni, jež mají zážitek z her typu FPS (First Person Shooter) a podobných ještě daleko více umocnit. Navíc ani nebudeme muset prodat ledvinu, abychom si s takovou výbavou zahráli, však Oculus Rift má přijít na 300 dolarů a Omni je již v předprodeji s cenou 500 dolarů. Pokud ale nedojde na distribuci i na našem trhu, jako že alespoň pro začátek se jí asi nedočkáme, připlatíme si i za dopravu.





Situace se tedy vyvíjí slibně a po mnoha pokusech o prosazení systémů virtuální reality v domácnostech lze očekávat, že se skutečně dočkáme použitelného hardwaru za slušnou cenu a tedy i značného rozšíření. Nicméně i zde bude platit to, že kdo bude trpělivý a počká si, nebude kupovat zajíce v pytli, pro nějž navíc jen málokde najde využití. Však jde o zcela nové systémy vyvíjené různými firmami, které si na nich teprve hodlají udělat své jméno, a tedy i zcela nový ekosystém a trh. Je velmi pravděpodobné, že z nových VR headsetů budou nadšeni především milovníci leteckých či automobilových simulátorů. Méně jistý ale už je úspěch VR headsetů a šlapadel u hráčů akčních her a je otázkou, zda počáteční nadšení nakonec rychle neopadne.

Třeba to dopadne tak, že hráčům bude bohatě stačit samotný VR headset, kterým nahradí monitor, ale drtivá většina z nich nebude ochotna vyměnit klávesnici a myš za šlapadlo s maketou zbraně. Však na klasické periferie jsme zvyklí a i když je sice úžasné, když herní postava reaguje na náš pohyb, otáčení se za pomoci myši a běhání pomocí mačkání kláves je přeci jen jednodušší.

Možná tedy máme před sebou velkou revoluci v hraní počítačových her, která by se dala přirovnat třeba nástupu grafických akcelerátorů. Je nesporné, že chystané systémy zvedly po celém světě zájem uživatelů a teď bude záležet především na tom, zda výrobci hardwaru dostojí svým závazkům, objeví se dostatečná podpora ze strany herních vývojářů a celek bude stát za vynaložené peníze.
Máte zájem o hraní s VR headsetem a šlapadlem?
V anketě šlo hlasovat od 30.4.2014 do 15.4.2015. Počet hlasujících: 18
Koupím hned, jak bude k dispozici6 %
Počkám si na zkušenosti ostatních61 %
Rád to vyzkouším, ale koupi neplánuju28 %
Nezajímá mě6 %
reklama