reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vize BMW: chytrý motocykl se s jezdcem nepřevrátí

13.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Vize BMW: chytrý motocykl se s jezdcem nepřevrátí
Společnost BMW se zadívala do budoucnosti osobní přepravy, kde vidí také své motocykly, jež se dokáží udržet vždy ve vzpřímené poloze, ať už stojí, nebo jedou. Jezdec tak nebude potřebovat ani přilbu, protože by jednoduše neměl nikdy havarovat.
To je od BMW odvážné tvrzení, že něco tak nestabilního jako motocykl dokáže jen s pomocí vlastních sil poskytnout jezdci takovou ochranu, že ten nebude potřebovat základní bezpečnostní výbavu. Nicméně BMW Motorrad byl prezentován v rámci Vision Next 100, takže se týká příštích sta let a BMW tak evidentně počítá s tím, že v tomto horizontu již silnice budou prosty výmolů a nebezpečných řidičů, takže motocyklistu budou moci ohrožovat leda nenadálé události jako blesk nebo padající strom.





Motocyklový koncept počítá s tím, že stroj se bude neustále přizpůsobovat silnici, celkovým podmínkám i jezdci, takže celý rám bude schopen se podobně jako svaly natahovat, smršťovat a jednoduše měnit tvar. BMW mluví přímo o termínu Flexframe, díky němuž a speciálním kolům nebude zapotřebí žádné zavěšení s opružením a tlumením. Nerovnosti mají být schopna absorbovat samotná kola.





Technologie zajišťující stabilitu, kontrolu trakce a rovněž protiblokovací systém kol, to má vše zajistit, aby motocykl poskytl stabilní platformu, která se dle názoru BMW nikdy nepřevrátí. Pohonná jednotka sice trošku připomíná žebrovaný válec, ale pochopitelně se už počítá s něčím, co nebude tvořit škodlivé emise a znečišťovat své okolí, ať už půjde o elektřinu nebo o vodíkové články.





Samotný jezdec má vedle futuristického oblečku k dispozici digitální vizor (dnes bychom mluvili o brýlích pro rozšířenou realitu), jejž BMW označuje za Digital Companion. Je celkem zřejmé, co vše se mu může zobrazovat, například informace o aktuálním stavu vozovky, ostatních účastnících provozu, zácpách, apod. Vizor také bude zobrazovat upozornění v případě, že motocykl nebude v zatáčce správně nakloněn a pokud na to jezdec nebude reagovat, provede se automatická korekce. Pohledem nahoru se pak aktivuje obraz zadní kamery, takže zde je vysvětlení toho, že tu chybí zpětná zrcátka. Stejně tak tu chybí řádný panel s tachometrem, otáčkoměrem, apod. Oblek pro jezdce bude moci zajistit tepelný komfort, a to jak ohřevem, tak chlazením. Stejně tak má poskytnout tělu větší oporu pro delší jízdy a počítá se i s tím, že pomocí vibrací do levé nebo pravé ruky bude s jezdcem komunikovat navigace.

BMW Vision Next 100 zahrnuje pochopitelně také automobily a firma počítá s tím, že v Německu má v roce 2030 nastat konec automobilů se spalovacími motory. Mluví se tak o nulových škodlivých emisích, elektřině a vodíkových článcích.





Spadá sem i automobilový koncept BMW Vision Next 100 Bimmer, který také počítá se změnou tvaru částí karoserie i s krytými koly pro lepší aerodynamiku. Řidič bude schopen i zde řídit, ale bude značně omezen asistentem, který bude hlídat, že zůstává ve svém pruhu a dodržuje bezpečnou vzdálenost. Popřípadě se volant zatáhne a sedačky se natočí k sobě, aby lidé mohli na cestách lépe konverzovat.

Zdroj: Extremetech
reklama