reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volitelný update Windows 10 odstraňuje Flash Player ze systému

28.10.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Volitelný update Windows 10 odstraňuje Flash Player ze systému
Definitivní konec Flash Playeru se blíží. Připomíná to i volitelná aktualizace KB4577586 pro Windows 10, která odstraňuje přehrávač dodávaný přímo s operačním systémem. Netýká se ovšem třeba modulu v prohlížečích.
Microsoft tento týden vydal volitelnou aktualizaci KB4577586 pro Windows 10, která je dostupná pouze přes Katalog služby Windows Update. Účel této aktualizace je jediný: příprava na definitivní konec softwaru Adobe Flash Player, který je naplánován na 31. prosinec 2020. Aktualizace odstraní Flash Player z počítače a znemožní jeho opětovnou instalaci. Jak ovšem zjistil web Bleeping Computer, aktualizace nepřináší zase tak radikální změny, jak by se na první pohled mohlo zdát. Odstraněna by totiž měla být pouze verze dodávaná s operačním systémem a spravovaná prostřednícím ovládacích panelů ve Windows 10, ale nikoliv software nainstalovaný přímo uživatelem.
 
 
Nedotčen údajně zůstává také modul ve webových prohlížečích, jako je Edge. Microsoft na dotaz webu Bleeping Computer odpověděl, že později vydá aktualizaci prostřednictvím nástrojů Windows Update a Windows Server Update Services (WSUS), která umožní kompletně odstranit Flash Player z Windows 10. K tomuto kroku ovšem dojde až začátkem roku 2021, tedy po ukončení podpory ze strany Adobe. Společnost dodala, že tento volitelný update vydává z toho důvodu, aby si uživatelé mohli v předstihu vyzkoušet, jaký dopad bude mít úplné ukončení podpory tohoto softwaru. Aktualizaci KB4577586 nelze snadno „vrátit zpět“, takže pokud by si uživatel své rozhodnutí rozmyslel a chtěl vrátit Flash Player zpět, bude muset využít bod obnovení nebo znovu instalovat Windows 10.
 
Microsoft přestane podporovat Flash na konci roku v Internetu Exploreru 11 a původním prohlížeči Edge. V lednu 2021 zazvoní umíráček také pro tento modul v nové verzi browseru Edge na jádru Chromium. Poslední zbytky z prohlížečů od Microsoftu zmizí příští léto, kdy odebere frameworky, skupinovou politiku a uživatelská rozhraní související s Flash Playerem. Modul je v posledních letech vytlačován i z dalších prohlížečů. Chrome, Firefox či Safari ve výchozím nastavení blokují obsah obsahující Flash. V současné době naštěstí najdeme jen minimum stránek, které ještě využívají prvky Flash. Google dokonce vloni přestal indexovat výsledky, které pro správné zobrazení vyžadují tento modul.

O tom, že Adobe Flash Player je na pokraji své životnosti, se hovoří již řadu let. Po 31. prosinci 2020 přestane Adobe pro tento software vydávat jakékoliv aktualizace a ze svých stránek odstraní odkazy ke stažení. Mluví se dokonce o tom, že součástí kódu Flash Playeru je časovač, který od příštího roku zamezí zobrazování obsahu vyžadující tento software. Flash Player se tak stane zcela nefunkčním a uživatelům se začne zobrazovat upozornění, aby jej ze svých počítačů odinstalovali. Úplné ukončení podpory totiž otevírá zadní vrátka případným útočníkům.
 


reklama