reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VR headset Morpheus od Sony dostal 120Hz OLED

4.3.2015, Jan Vítek, aktualita
VR headset Morpheus od Sony dostal 120Hz OLED
Společnost Sony se po delší době přihlásila se svým Project Morpheus, pod nímž vyvíjí vlastní VR headset určený pro své konzole PlayStation. Ten dostal vylepšený hardware založený na displeji OLED.
Sony Project Morpheus má ve finální podobě přijít na trh na začátku příštího roku, takže to vypadá, že do roka bude na trhu už několik VR headsetů a tento byznys se konečně už trošku rozjede i jinak než jen na stránkách zpravodajských serverů.





Firma představila vylepšenou verzi headsetu na letošní Game Developers Conference, kde se o jeho prezentaci postarl prezident Sony Worldwide Studios, Shu Yoshida. Nová verze dostala především lepší 5,7" displej, který už je založen na technologii OLED a nabídne obnovovací frekvenci 120 Hz. Nicméně jde stále o rozlišení Full HD, ale tomu se ani nelze divit, když jde o headset určený pro konzole, které v dnešní době rozhodně nemohou s výkonem PC soupeřit. Úhel pohledu je 100 ° a díky devíti LED bodům je možné, aby systém sledoval pohyb headsetu v plném rozsahu 360°.





Dle Sony je tak hardware už dostatečně vyspělý na to, aby mohl být nasazen a zapotřebí budou už jen mírné úpravy. Ovšem zapotřebí budou také herní tituly či jiný software, který nám umožní využít potenciál headsetu a v tomto případě si prý budeme muset počkat do E3. Doufejme, že Yoshida myslel ten letošní veletrh, který proběhne uprostřed června.





Sony prezentovalo pouze nějaká dema, a to London Heist (viz foto) demonstrující možnosti interakce s virtuálními objekty s využitím PS Move a 3D audia. Pak bylo prezentováno vylepšené demo The Deep s hezčí grafikou, dále The Toybox ukazující, že VR headset je vhodný také pro odlehčenou a hravou zábavu. Nakonec bylo prezentováno demo Magic Controller, které ukázalo, jak může být využit ovladač DualShock 4, jehož pohyb je sledován kamerou.

Project Morpheus tedy bude muset bojovat s řadou konkurenčních produktů, ovšem jeho výhodou může být to, že je určen výhradně pro PlayStation 4. Oculus VR, Valve s HTC, Razer se svou iniciativou OSVR a ostatní budou muset spolu bojovat, kdežto Morpheus si může hrát na vlastním písečku, do nějž mu nikdo nebude zasahovat. Více fotografií z prezentace firmy Sony naleznete ve zdroji aktuality.

Zdroj: Ars Technica
reklama