reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VRMark od Futuremark už je k dispozici pro všechny

4.11.2016, Jan Vítek, aktualita
VRMark od Futuremark už je k dispozici pro všechny
Společnost Futuremark už vyslala na trh svůj nejnovější benchmark, který poslouží pro otestování výkonu VR systémů. Každý si jej už může vyzkoušet zdarma a ověrit si, že jeho sestava je připravena na VR headsety a náročnější hry.
Futuremark VRMark už není žádná horká novinka, byl totiž ohlášen před řadou měsíců a zájemci si jej už také mohli dříve vyzkoušet. Dozvěděli jsme se také, že profesionální verze bude obsahovat také hardwarové zařízení pro měření latencí, aby mohly být podrobně testovány celé VR systémy. U nich je totiž velice důležité, aby mezi vstupem z ovladače či detekce pohybu hlavy a výstupem na displeji VR headsetu uběhl co nejkratší interval. Protože to, co může při hraní na monitoru uživatele leda štvát, při hraní s VR headsetem obvykle znamená bolehlav a jiné zdravotní potíže.





Nyní už je hotová celá testovací aplikace VRMark, která tak vyzkouší i celkový výkon počítačového systému, což si mohou zdarma v rámci 3DMarku vyzkoušet i běžní uživatelé. Tento test obsahuje prostředí, které Futuremark odhalil už letos v dubnu a nyní po sedmi měsících je připravena celá testovací sada.





Zdarma je k dispozici základní test VRMark Basic Edition, který obsahuje část Orange Room. Ta je dle Futuremarku ideální pro testování počítačů s ohledem na doporučené specifikace pro Oculus Rift a HTC Vive. Aby dané PC prošlo testem Orange Room, musí dosáhnout cílového počtu 109 snímků za sekundu a nikdy se nesmí propadnout pod tuto úroveň. Podporována je technologie Asynchronous Space Warp firmy Oculus, díky níž tento test na jejím headsetu má zvládnout i slabší PC než na konkurenčním HTC Vive. V takovém případě bude stačit alespoň 81 FPS.

Placená VRMark Advanced Edition v ceně 20 dolarů je určen pro majitele výkonnějších sestav s moderními Core i7 a nejlepšími herními grafikami, aby si vyzkoušeli, jak zvládnou Blue Room. Tato část testu je tak mnohem náročnější a nejspíše se v ní počítá s druhou generací VR headsetů.

Co se týče výsledků, software generuje detailní informace o průběhu testů plus celé tabulky s FPS, taktem GPU, zátěží i teplotách. Pak je tu ještě režim Experience Mode, jenž nám umožní se s virtuální kamerou volně pohybovat v testovacím prostředí. Pro otestování nemusíme mít nutně připojený VR headset, stačí monitor.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama