reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vůz Land Rover s dronem bude pomáhat záchranářům

8.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Vůz Land Rover s dronem bude pomáhat záchranářům
Spojení dronu s automobilem není novinkou, značka Land Rover se tuto technologii rozhodla poskytnout záchranářům z Červeného kříže. Speciální vůz je na střeše vybavený přistávací plošinou pro bezpilotní letoun.
Někdy nastanou situace, které jsou příliš nebezpečné i pro vycvičené záchranáře či by je stály mnoho sil. Na monitorování nebezpečných či obtížně přístupných oblastí jsou užitečné drony. A toho si je vědoma i automobilka Jaguar Land Rover, jež postavila vozidlo s dronem, které pomůže záchranářům při pátracích operacích v obtížném terénu.

Vůz je speciální verzí Land Roveru Discovery a byl navržen pro potřeby Červeného kříže v Rakousku. S Červeným křížem značka Land Rover spolupracuje už více než šedesát let a společné humanitární projekty nachází uplatnění ve 24 zemích. Oddělení Special Vehicle Operations se rozhodlo pro modernizaci technologií a představilo Project Hero, aby bylo možné zachránit více životů. Project Hero je oficiální označení pro vozidlo Land Rover s přistávací plochou pro drony na střeše.

Project Hero zároveň umožňuje bezpilotním letounům přistávat, i když bude vozidlo zrovna v pohybu. Podle Land Roveru se jedná o první systém svého druhu. Přistávací systém má samovycentrovávací funkci a je vybaven i zádržným magnetem.


Dron může pomáhat záchranářům přímo ze vzduchu. Pozemští pracovníci tak budou mít k dispozici video v reálném čase z ptačí perspektivy a budou moci reagovat rychleji a efektivněji. Své využití najde vozidlo s dronem zejména při přírodních katastrofách, jako jsou zemětřesení či laviny. Záchranáři budou moct lépe pátrat po pohřešovaných osobách či prozkoumat místo katastrofy z bezpečné vzdálenosti.

Dron také nabídne infračervenou kameru, která bude při záchranných akcích užitečná, protože identifikuje zdroje tepla. Jakmile dron splní svůj úkol a dosedne na střechu speciálního vozidla, nad bezpilotním letounem se uzavře kryt, takže bude chráněný. Kvůli zajištění komunikace v odlehlých oblastech je vozidlo vybaveno i rádiovým zařízením. V zadní části automobilu se také nachází posuvná podlaha, která může být v případě potřeby vysunuta a použita jako přídavná pracovní plocha pro záchranáře.

Project Hero bude nasazen ve výcvikovém středisku Červeného kříže v rakouském Erzbergu. Dron s vozidlem se bude používat při simulacích složitých záchranných scénářů. Model se však využije i při krizových událostech a nehodách. Budoucí verze Projectu Hero by se mohla posunout na další úroveň tím, že by vůz byl autonomní.

Zdroj: engadget.com

reklama