reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonný Radeon R9 290 Vapor-X OC od Sapphire na trhu

7.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Výkonný Radeon R9 290 Vapor-X OC od Sapphire na trhu
Společnost Sapphire si připravila výkonnou grafickou kartu Radeon R9 290 Vapor-X OC, která tak dle svého označení využívá firemní chladič s technologií Vapor-X a je navíc již z továrny přetaktovaná.
Sapphire Radeon R9 290 Vapor-X OC je tedy moderní a výkonná karta založená na čipu Radeon R9 290 s 2560 Stream procesory založeném na jádře Hawaii a architektuře Graphics Core Next. Výrobce si dovolil nastavit vyšší takty jak u GPU, tak u pamětí, takže tu máme 1030MHz GPU, které běží u referenčního modelu maximálně na 947 MHz a paměti byly přetaktovány z 5GHz na 5,6 GHz (efektivně).





Můžeme tedy očekávat slušný nárůst výkonu, a to i díky použitému chladiči založenému na výparníkové komoře Vapor-X, pěti heatpipe (1x 10mm, 2x 8mm a 2x 6mm), velkému množství hliníkových žeber a třech 90m ventilátorech.





Sapphire dále využil nové VRM napájení se šesti fázemi, cívkami Black Diamond a Direct-FET. To dostalo označení Aero6 VRM právě díky šesti fázím. O provoz ventilátorů se bude starat Intelligent Fan Control (IFC), jež má zajistit především tichý běh ve 2D režimu, kdy bude pracovat pouze jeden ze třech ventilátorů. Na straně karty také nalezneme logo firmy Sapphire, které bude svou barvou podsvícení značit provozní teplotu a využije k tomu modrou, žlutou a červenou. Dále nám karta nabídne Dual BIOS a kompatibilitu s UEFI BIOSem nebo klasickými BIOSy. Nicméně smysl bude mít její využití v moderních systémech s rozhraním PCI Express 3.0, kde již můžeme očekávat přítomnost UEFI BIOS.

Na záslepce se nachází rozhraní Dual DVI-D, HDMI 1.4a a DisplayPort 1.2. Karta tak podporuje díky EyeFinity připojení třech monitorů a také rozlišení 4K.

Zdroj: techPowerUp
reklama