reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výpočetní centrum Googlu ztratilo část dat po čtyřnásobném úderu bleskem

21.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Výpočetní centrum Googlu ztratilo část dat po čtyřnásobném úderu bleskem
Ani společnosti jako je Google občas nedokáží ochránit všechna data. Napájení jeho výpočetního centra v Belgii bylo během bouřky čtyřikrát terčem úderu blesku, což způsobilo poškození několika disků a velmi malou ztrátu dat.
Společnost Google měla nedávno docela smůlu. Její centrum GCE (Google Computer Engine), které ukládá data uživatelů a nabízí virtuální počítače v cloudovém prostředí, totiž bylo obětí silné bouřky v průběhu 13. srpna 2015. Centrum (europe-west1-b) se nachází v Belgii a systém elektrické sítě, ze které čerpalo svou energii, byl bleskem zasažen hned čtyřikrát (nešlo tedy údery do samotného centra). To způsobilo rozsáhlé výpadky napájení.


Google logo


I přes mnohonásobné ochrany a rychlý náběh záložních zdrojů však centrum takový nápor plně neustálo. Zhruba 5 % disků začalo v průběhu dalších čtyř dní vykazovat I/O chyby. Googlu se naštěstí podařilo většinu disků a dat znovu zprovoznit, nicméně na sto procent to už nedokázal. Podle zprávy Google se nepodařilo obnovit 0,000001 % dat. Paradoxní je to, že Google právě měnil strukturu centra na takovou, která je méně náchylná k podobným incidentům a většina disků již běžela na novém systému. I to je důvod, proč byla ztráta dat tak nízká. Přechod na novou architekturu tak bude pokračovat a inženýři už přišli i s dalšími vylepšeními, která by měla podobným situacích předejít a riziko minimalizovat.

Zdroj: google.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama