reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobce PC PowerGPU si stěžuje na vadná CPU Ryzen 5000

15.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobce PC PowerGPU si stěžuje na vadná CPU Ryzen 5000
Společnost PowerGPU, menší výrobce počítačů ze Severní Karolíny, si na Twitteru postěžoval na nejnovější desktopové procesory firmy AMD. Ty mají dle jejích zkušeností pozoruhodně vysokou poruchovost. 
Procesory AMD Ryzen 5000 pro desktopy přišly zatím jen ve čtyřech verzích, pokud jde o modely určené pro běžný prodej coby samostatného zboží, ne OEM. 
 
 
Všechny čtyři modely jsou přitom dle společnosti PowerGPU problémové, ovšem je pochopitelné, že ta patří mezi malé výrobce počítačů a jako taková nemůže mít úplně nejlepší přehled. Rozhodně pak nelze kategoricky tvrdit, že výkonnější Ryzeny 5000 mají opravdu pravděpodobnost selhání mezi 8 a 16 procenty. Nicméně uváděná čísla na druhou stranu nejsou v pořádku. 
 
 
V tweetu se píše, že z padesáti dodaných procesorů Ryzen 9 5950X a 5900X jich bylo vadných osm a čtyři. PowerGPU mluví přitom o DoA, čili že dané procesory už rovnou přišly nefunkční. Slabších Ryzenů 5800X a 5600X pak tato firma dostala alespoň dvakrát více a těch přitom selhaly maximálně čtyři, což pak všechno srovnává s Intelem, v jehož případě za celou svou existenci přišel jen jeden vadný kus modelu Core i7-9700K. 
 
Jde tak na straně AMD o pozoruhodně vysoká procenta vadných procesorů, která ale ještě nemusí ukazovat na nějaký obecný problém s výrobou nových Ryzenů. PowerGPU mluví ještě o jistých podivných problémech s chováním některých kusů na některých deskách, které se obvykle vyřeší prostě tím, že se vezme jiný procesor, což je ovšem řešení, které běžný zákazník stavící si doma vlastní počítač obvykle po ruce nemá. 
 
Na to celé také už reagoval známý leaker Harukaze5719, dle nějž si lidé v Koreji rovněž stěžují na vadné procesory, a to zvláště na deskách s X570 a B550. Zde už tak máme možnost pozvednout obočí, nicméně stále nelze mluvit o rozsáhlém problému, ale uvidíme, co dalšího se dozvíme. Se svými zkušenostmi můžete ostatně do diskuze přispět i vy. 


reklama