reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci čipů si dále zvyšují tržby, TSMC už dosáhlo na 53% podíl

3.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobci čipů si dále zvyšují tržby, TSMC už dosáhlo na 53% podíl
Společnost TrendForce se opět jednou podívala na vývoj tržeb předních světových firem, které pro ostatní na zakázku vyrábějí čipy. Mezi nimi tak nepřekvapivě a neohroženě vede tchaj-wanská TSMC. 
Všechny firmy z první desítky největších výrobců čipů, kteří své továrny poskytují (i) ostatním, si dokázaly mezikvartálně zvýšit tržby, což už ovšem nepůjde ani tak na vrub zvýšené produkci, ale spíše zdražování.  
 
 
Společnost TSMC se již dostala na dohled k 15 miliardám dolarů utrženým za 3. čtvrtletí, což představuje 11,9procentní mezikvartální nárůst a ten je přitom velice podobný u všech čtyř předních firem, čili i u Samsungu, UMC a GlobalFoundries. Zbytek firem v první desítce rostl už nerovnoměrným tempem mezi 5,3 a 21,4 procenty.
 
Veškerá kapacita těchto firem je pro nejbližší období už plně zamluvena a zdaleka nestačí poptávce. Situaci bude muset nejpravděpodobněji až výstavba nových továren, čili nedostatek potrvá ještě dlouho a nejspíše zasáhne celý příští rok. Dle TrendForce přitom opadla poptávka po některých produktech, jako jsou například televizory či jiná elektronika, jejíž prodeje byly dříve velice ovlivněny tím, jak lidé v pandemii zůstávali více doma. Jenomže na druhé straně se zvyšuje poptávka po produktech spojených s 5G, Wi-Fi 6 a IoT. OEM výrobci spotřební elektroniky navíc zaplňovali a stále ještě mají plnit své sklady v přípravě na vánoční prodeje a povánoční výprodeje, čili poptávka celkově nepolevuje i přes rostoucí ceny výroby čipů, což TrendForce tvrdí na základě svého přehledu o přicházejících objednávkách. To znamená, že i v v posledním období tohoto roku mají tržby výrobců čipů růst. 


reklama