reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.

ASRock Inc.


Společnost ASRock se specializuje téměř výhradně na základní desky, z nichž tu a tam vyrobí i hotové PC. Nejnověji má na trhu počítače BeeBox, tedy odpověď na počítače Intel NUC a podobné. I těmito počítači ASRock dokazuje, že se většinou snaží oproti ostatním výrobcům nabídnout něco navíc, něco originálního. BeeBox tak mají pasivní chlazení a navíc oboustranný konektor USB typu C a co se týče základních desek ASRock, ty se třeba v minulém roce snažily zaujmout rychlým rozhraním M.2 se čtyřmi linkami PCI Express, a tedy dvojnásobnou propustností v porovnání s klasickým provedením rozhraní M.2. Aktuálnější je ale například malá základní deska ASRock EPC612D4I, která je určena pro výkonné procesory Haswell-E do LGA2011v3 a nabídne 4 paměťové sloty, aby procesory mohly naplno využít svůj čtyřkanálový DDR4 kontroler.





ASRock však nepatří mezi největší výrobce desktopových základních desek a značně zaostává za vedoucí dvojicí Asus a Gigabyte, což je možná důvod, proč se vždy snaží nabídnout něco navíc a nezřídka přijde s nějakou specialitkou. Ovšem s ohledem na počet nabízených modelů na trhu nám ASRock naopak nijak nezaostává, spíše naopak.
Tato firma byla založena až v roce 2002 na Tchaj-wanu, kdy byla na trhu valná většina ostatních výrobců základních desek, které známe dnes. ASRock se přitom začal hned specializovat na základní desky, takže to měl velmi těžké na trhu, kde už byli dobře zabydlení výrobci jako Abit či Asus a zrovna byly na trhu modely se socketem Intel 478 a AMD Socket A. Nakonec ale se svými 3C (Creativity, Consideration, Cost-effectiveness) dokázal uspět a stát se třetím největším výrobcem základních desek a dnes se pasuje na toho pravého výrobce desek určených pro nadšence. Jde ale také o úzce specializovanou firmu, která spoléhá především právě na výrobu desek, což je její nevýhodou. Možná že BeeBox jsou jen začátek postupné diverzifikace produktového portfolia ASRocku, ovšem na druhou stranu nejde o první minipočítače této firmy.


Aktuální nabídka firmy


Není možné pokrýt celou nabídku základních desek této a ani jiné firmy z velké čtyřky, která na našem trhu prodává základní desky, však dle Heuréky je aktuálně v českých obchodech více než 200 modelů desek ASRock. Podíváme se tak spíše na průřez její nabídky desek, která zahrnuje modely Extreme, Overclocking, Gaming a BTC.





ASRock má i "běžné" základní desky, ale ty nejsou sdruženy v jedné kategorii, kde by byly dobře přehledné. Dostupné kategorie jsou extrémní, pro přetaktování, herní, nebo určené k těžbě Bitcoinů, pokud to tedy ještě někoho vůbec zajímá. Základní desky řady Extreme lákají především na výbavu, třeba nová Z97 Extreme4/3.1 má přídavnou kartu s rozhraním USB 3.1, 12fázové napájení nebo síťovku od Intelu. Láká i na kvalitní komponenty, napájení či zvuk, ovšem to už dnes nikoho nepřekvapí a ani nenadchne.

Série pro Overclocking jsou u ASRock daleko méně početné, protože jde spíše o speciály, které jsou určeny k pokusům o přetaktování, tedy ani ne k dlouhodobému provozu přetaktované sestavy. Podobné je to u firmy Gigabyte a její série SoC. ASRock nabízí své OC Formula pouze pro procesory Intel do LGA2011v3 nebo LGA1150 a slibuje velmi kvalitní napájení i celé PCB odolné vůči vodě, teplotní senzory, volnost v nastavení napájecích napětí, atd.

Základní desky Gaming nesou označení Fatal1ty, což je přezdívka vypůjčená od známého profesionálního hráče Jonathana Wendela, který ji už nejednou dokázal dobře zpeněžit. Dá se říci, že herní desky firmy ASRock nabízí to samé, co podobné modely jiných výrobců, pouze v bledě modrém. Zmínit ale můžeme slot Ultra M.2, který má u řady herních modelů ASRock propustnost až 32 Gbps, a je tak připraven na nejrychlejší M.2 SSD dneška, jako je Samsung SM951. Jinak se ASRock snaží stejně jako jiní bojovat herní zvukovkou a síťovkou, pozlacenými konektory či podporou streamování XSplit. V poslední době je pak hitem rozhraní USB 3.1, ať je vůbec využitelné, nebo ne.

A nakonec tu jsou desky BTC s vysokým počtem konektorů PCI Express, přičemž tato zkratka je odkaz na virtuální měnu Bitcoin. Ta ještě v minulém roce zvedala ceny hi-endových Radeonů, které byly skupovány právě pro sestavení počítačů, jež sloužily k těžbě Bitcoinů. Dnes už jde ale o mrtvou záležitost.
reklama