reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.

Asus


Společnost Asus získala svůj název zkrácením slova Pegasus a dle vlastních slov se inspirovala v síle, čistotě a dobrodružném duchu tohoto mýtického zvířete. Nás ale zajímá spíše to, co reálného vytvořila, a toho je celkem dost. Však Asus je jednou z IT firem, která zasahuje do mnoha odvětví. Krom základních desek vyrábí grafické karty, periferie, chladiče, počítačové skříně, tablety, telefony, počítače vše v jednom, notebooky, mini PC, monitory, mechaniky, zvukové karty, atd.





Je to také pátý největší výrobce počítačů na světě za firmami Lenovo, HP, Dell a Acer, čili i když firma začínala jako výrobce základních desek, od té doby zvládla svůj byznys velmi rozšířit a diverzifikovat, což je dobrá cesta ke stabilitě.




firma Asus v roce 1989


Asus také nedávno oslavil jeden velký milník, a to 500 milionů dodaných základních desek za celou dobu své existence, která trvá od roku 1989. Založili ji čtyři inženýři, jimž se ještě v tom roce povedlo dostat na trh základní desku ISA-386C s procesorem Intel 386, o rok později už to byla ISA-486 s procesorem 486. Tu se jim povedlo dostat na trh ve stejnou dobu jako firmě IBM, ačkoliv jako neznámá firma neměla brzký přístup k potřebným informacím od Intelu. O dva roky později si jí už Intel všiml, a Asus se tak stal jeho partnerem. Firma dále úspěšně rostla a koncem tisíciletí začala být velmi známá a oblíbená i u nás, například díky své desce P2B určené pro slotové procesory Pentium II. Souboje (jistě nejen) na našem trhu sváděla především s firmou Abit.




Asus P2B z roku 1998


Jak je vidět, v té době ještě výrobci nedbali na design, a tak všechny desky vypadaly téměř stejně. Až v novém tisíciletí začaly být desky plošných spojů běžně barevně lakovány, výrobci začali používat různobarevné sloty a konektory a také kolikrát divoce tvarované chladiče čipových sad, kterým se samozřejmě nevyhnuly také heatpipe. To šlo ostatně ruku v ruce s tím, jak se do mainstreamu propracoval casemodding a ladění počítačů všeho druhu, což způsobilo, že se desky začaly vybavovat jinými chladiči než miniaturními pasivky s vysokorychlostním pidivětráčkem s nevalnou životností a také jsme si konečně mohli i vybrat chladič, který byl výkonný i tichý.




CUSL2-C Black Pearl z roku 2001 - první černě lakovaná deska Asus


Desktopy již přestávaly být nudnými šedými krabicemi, a to nejdříve v rukou domácích kutilů, na což poté reagovali také výrobci skříní, zdrojů, chladičů i ostatních hardwarových komponent. Však dnes jen těžko najdeme nějakou komponentu pro domácí PC, která by se nesnažila zalíbit také svým vzhledem. Naštěstí některé trendy, jako bez rozmyslu používané lesklé plasty, postupně ustoupily a také ze základních desek zmizely těžkotonážní chladicí systémy čipsetů a MOSFETů, ale to především díky tomu, že nové čipsety jsou podstatně úspornější, a to i díky integraci jejich součástí přímo do procesoru. Součástky pro napájení procesoru jsou také kvalitnější a mají nižší ztráty, takže ty také není třeba tolik chladit.




ROG Striker Extreme z roku 2007


Nakonec se výrobci desek umírnili a začali tvořit desky, které jsou skutečně elegantní a barevně nepřeplácené. Ovšem právě především Asus se nevzdal svých specialitek, a tak stále vyrábí třeba desky MAXIMUS FORMULA s "brněním" nebo X99-PRO s krytými zadními sloty. I ty ale už vypadají daleko lépe než omalovánkové modely z prvního desetiletí.




MAXIMUS VI FORMULA s brněním


V současné době Asus bojuje především s firmou Gigabyte, na kterou se hned podíváme. Obě firmy v současné době uvádějí, že jsou jednička mezi výrobci základních desek, což lze pochopit. Dosud totiž udržovala své první místo s nevelkým nástupem firma Asus, a tu dokázal Gigabyte předhonit až v letošním prvním čtvrtletí. Uvidíme tedy někdy v červenci, zda si Gigabyte své první místo udrží, nebo ne.


Aktuální nabídka firmy


Prezentované desky na stránkách Asus jsou rozděleny především dle platforem a pak dle dvou řad - ROG (Republic of Gamers) a speciálů TUF (The Ultimate Force). Asus má však v nabídce ještě několik speciálních podřad, jako jsou Maximus, Rampage, Gryphon, Trooper, Vanguard či Sabertooth. Ty normální desky Asus označuje ještě slovy Pro, Extreme a případně k nim přidává další označení, kterým identifikuje jejich speciální výbavu (např. Z97-PRO(Wi-Fi ac)/ USB 3.1). Vedle toho má ještě desky s označením Gamer, které můžeme označit za levnější herní modely, jež nejsou tak dobré, aby se mohly zařadit do ROG. Vyznat se ale mezi těmito všemi modely jen dle označení nejde, takže pokud chcete, musíte se pustit hlouběji do porovnávání jejich nabídky.





Herní desky ROG zahrnují podřady Rampage, Maximus, Crosshair nebo Crossblade Ranger, což je dle firemních stránek "vlajková loď společnosti ROG". Bude tedy lepší, když si na nich takovýchto titulů ani nebudete všímat, zvláště když je tento model vybaven socketem FM2+ pro procesory Kaveri. Máme tu ale také model Maximus VII Formula opatřený síťovkou Intel I218V, velkým množstvím portů SATA, třemi PCI Express x16 a vůbec celkově velmi dobrou výbavou.




Modely TUF mají být synonymem pro kvalitu a jde o řady Sabertooth, Gryphon či Trooper. Asus se zde chlubí kvalitními komponentami, které mají dlouhodobě vydržet vysoké teploty a také u některých modelů využívá speciální kryty. Ty mají chránit desku před poškozením, prachem a zlepšovat chlazení jejích komponent. Zmínit můžeme také chladiče TUF CeraM!X, jež mají mít díky keramickému povlaku o 50 % větší aktivní plochu.
reklama