reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne

27.5.2015, Jan Vítek, článek
Výrobci základních desek: kdo přežil a kdo ne
Základní desky jsou jako jedna z nejdůležitějších částí počítače stále velkým tématem, a tak se podíváme na jejich vývoj s ohledem na výrobce. Při té příležitosti si připomeneme ty, kteří už tu nejsou.

Gigabyte Technology


Jednou z firem, která na trh neustále chrlí nové základní desky, je Gigabyte. Na našem trhu má aktuálně kolem 160 modelů desek, ale na rozdíl od firmy ASRock se nespecializuje výhradně na ně. Však Gigabyte vyrábí i grafické karty, hotové počítače včetně notebooků, počítačové skříně a zdroje nebo různé periferie. Ovšem když si na stránkách firmy sečteme třeba aktuální desky vybavené socketem LGA 1150, vyjde nám, že Gigabyte nabízí či nabízel celkem 192 modelů. Některé tedy už z nabídky zmizely, ale i tak jde o úctyhodný počet základních desek, který jen dokazuje, že tato firma se neustále snaží na trhu zaujmout novými a novými modely, podobně jako Asus či MSI.




Gigabyte Nan-Ping: výlet do továrny na základní desky


Společnost Gigabyte bezesporu se svou strategií slaví úspěchy, protože se jí v tomto roce podařilo předhonit Asus. Dodala totiž v prvním kvartálu 2015 na trh mezi 4,7 až 4,8 miliony základních desek, zatímco Asus dokázal dodat 4,5 milionů. MSI a ASRock jsou jako obvykle s velkým odstupem na třetím a čtvrtém místě s 1,4 až 1,6 miliony kusů. Celkově ale výrobci desek nemohou být spokojeni, protože Asus s Gigabytem předpokládali, že letos prodají kolem 20 milionů desek, ale kdo ví, jaké oživení přinese nástup procesorů Skylake a systému Windows 10?




Gigabyte Z97X-Game Plus - zbrusu nová herní deska


Firma byla založena v dubnu roku 1986 a hned se pustila do výroby a prodeje základních desek. Gigabyte Technology se ale jmenuje až od roku 1989, kdy v zemi konečně zavládla politická pluralita, čímž byl značně uvolněn dosavadní politický režim, který začal být reformován právě už v roce 1986. Od té doby firma postupně navyšovala svůj kapitál a v roce 1994 zaznamenala první mezinárodní úspěch díky svým základním deskám pro procesory Intel Pentium. Postupně se stala společností, která je na Tchaj-wanu jednou z 20 nejvíce ceněných a její obchodní značka má hodnotu 133 milionů amerických dolarů.

Co si dnes vybavíme, když se řekne základní deska Gigabyte? Nejspíše to budou její herní modely či případně speciály SoC určené pro přetaktování. Firma si dobře uvědomuje, že přetaktování je stále dobrým marketingovým nástrojem k podpoře prodejů základních desek, podobně jako když automobilky investují do motorsportu. Zaměření na herní modely pak už je jen logický důsledek vývoje trhu s desktopovými počítači, které zvláště v maloobchodním prodeji drží v poslední době nad vodou právě herní průmysl. Proto mají všichni velcí výrobci desek na trhu hned několik herních řad základních desek, které mají většinou společné dvě věci: herní síťovku (zpravidla čip Killer E2200) a pak zvuk s kvalitními kondenzátory, sluchátkovými zesilovači a technologiemi firmy Sound Blaster, ovšem ten se neomezuje pouze na herní desky.

Upřímně řečeno, v poslední době je na trhu s deskami trochu nuda, což dokládá už jen to, že některé nové modely mají zajímavé pouze barevné schema a ničím jiným se v podstatě ani neliší. Brzy ale můžeme očekávat novou krev díky procesorům Intel Skylake, čipovým sadám 100 Series a příslušnému socketu LGA 1151.


Aktuální nabídka firmy


Gigabyte nabízí základní desky ve třech hlavních řadách, a to Ultra Durable, Gaming a Overclocking. Osobně se mezi nimi orientuji nejlépe, a to díky označení modelů UD3, UD5, UD7 (nebo Gaming 5, Gaming 7), kde vyšší číslo znamená lepší model. Ovšem ani zde to tak jednoduché není a existuje tu několik speciálních desek.

Desky Ultra Durable jsou standard, neboť snad každá nová deska nese toto označení, které udává použití kvalitních komponent napájení, apod. V minulosti Gigabyte značil verze technologie Ultra Durable pomocí pořadového čísla (počátek tohoto označení sahá do roku 2006), ale pak od toho ustoupil a používá prosté Ultra Durable.





Mezi herními deskami Gaming najdeme i modely G1.Sniper a výjimečně také G.1 Assassin, ale to už jsou starší kousky. Zde se tedy setkáme především s G1.Sniper nebo modely Gaming 3, 5 nebo 7. Jejich výbava přitom nese především síťovku Killer E2200 popřípadě Intel, zvuk AMP-UP Audio s dnes velmi oblíbeným kodekem Realtek ALC1150 či sluchátkovými zesilovači a pak také pozlacené konektory.

Řada Overclocking se skládá ze základních desek s označením OC a také ze speciálů SOC (Super Overclock), které jsou určeny spíše pro profesionální overclockery, nebo opravdu nadšené uživatele, co si chtějí vyzkoušet, jaké maximum dokáží ze svých komponent vymáčknout. Běžný uživatel by se ale měl poohlédnout spíše mezi herními modely nebo základními Ultra Durable.

Samostatnou kapitolu tvoří základní desky ze série Ultra Durable Black Edition, které jsou podrobovány náročnému testování po dobu 168 hodin (7 dní) a teprve následně jsou zabaleny pro expedici a prodej koncovým zákazníkům. Tyto modely by tak měly nabízet nižší riziko výskytu nějakého problému, za což si ovšem uživatel musí i řádně připlatit.
reklama