reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyšetřování sestřeleného letu MH17 chtěli patrně narušit ruští hackeři

23.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Vyšetřování sestřeleného letu MH17 chtěli patrně narušit ruští hackeři
Sestřelení letu MH17 nad ukrajinským územím se náležitě vyšetřovalo, přičemž se objevily známky toho, že vyšetřovací skupina čelila hackerským útokům. Za nimi s největší pravděpodobností stála skupina Pawn Storm z Ruska.
Máme zde další zprávy ze světa bezpečnosti a útoků hackerů. Jeden z dalších útoků se týká vyšetřování sestřeleného letu MH17, ke kterému došlo 17. července 2014 blízko rusko-ukrajinské hranice. Boeing 777-200 společnost Malaysia Airlines byl podle všeho sestřelen ruskou raketou Buk a zemřelo 283 pasažérů i 15 členů posádky. K vyšetřování záležitosti byla ustanovena komise, ta ale neměla lehkou práci. Výsledky vyšetřování se totiž snažili narušit hackeři zejména v době, kdy se blížilo uveřejnění finální zprávy o incidentu (zpráva byla zveřejněna 13. října).

Letadlo Malaysia Airlines
Zdroj: Charaka Ranasinghe [CC BY 2.0 (
http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], Wikimedia Commons

Podle společnosti Trend Micro vše nasvědčuje tomu, že by za hackerskými útoky měla stát skupina nazývaná Pawn Storm, která má mít spojení s ruskými tajnými složkami. Ta je známa mnoha hackerskými útoky zejména na země NATO a jejich vládní organizace. 28. července byl vytvořen falešný SFTP server, o den později falešné Outlook Web Access (OWA) servery a 14. října se snažili narušit i VPN servery. Hackeři chtěli získat přístupy k vyšetřování a výsledným zprávám, podle údajů společnosti Trend Micro se jim to ale nepodařilo.

Zdroj: theregister.co.uk, pcworld.com, trendmicro.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama