reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj CPU chladičů: kam směřují?

16.2.2015, Jan Vítek, článek
Vývoj CPU chladičů: kam směřují?
Téma procesorových chladičů bývalo vždy velmi živé, ale v posledních letech pozbylo důležitosti. V dnešním článku se podíváme na to, jaké jsou toho příčiny a jaká budoucnost tuto oblast čeká.

Integrované vodní chladiče a jejich úloha


Doposud jsem se úmyslně důsledně vyhýbal tématu vodního chlazení, neboť to si zaslouží svou vlastní kapitolu. Je to svým způsobem zajímavé téma, které už ale začíná být poněkud nudné, protože výrobci neustávají chrlit na trh nové a nové modely, které jsou však stále stejné. Tedy naštěstí ne přímo identické, to by se integrované vodní chladiče nemohly vyvinout z předražených rachtátek v relativně vysoce výkonná chlazení, jejichž pumpy už neotravují svým hlasitým bzučením. Příkladem takového úspěšně vyvinutého vodního chladiče je třeba recenzovaný Cooler Master Nepton 240M, jehož pumpa už je velmi tichá a v útrobách počítače by měla být v podstatě neslyšná.




Cooler Master Nepton 240M

Od vodního chlazení tedy vždy očekáváme tichý provoz a velmi dobrý chladicí výkon, ovšem jejich další vlastnost, která se dá využít v prostorově stísněných počítačových systémech, je schopnost odvést teplo pryč od jeho zdroje. Vzduchový chladič se musí zbavit shromážděného tepla přímo na místě, ale v případě vodního chlazení na procesoru sedí pouze modul s vodním blokem a pumpou a ten teplo předává kolujícímu chladicímu médiu. To odevzdává teplo vzduchu až prostřednictvím radiátoru, který už může být třeba na pozici skříňového ventilátoru a plnit i úkol větrání skříně, čímž se zabijí dvě mouchy jednou ranou.

Svá vodní chlazení tohoto typu tedy nabízí na trhu řada firem a mezi ně patří zmíněný Cooler Master, pak i Enermax, Corsair, NZXT, Zalman (ten už je s Reseratory trochu originálnější), Fractal Design, Thermaltake, Raijintek nebo LEPA. Výběr značek je tedy skutečně bohatý a výrobců v posledním roce i přibylo (i když pravým výrobcem samotného hardwaru často bývá jedna firma - Asetek). Ale ocení běžný uživatel vodní chlazení, když v řadě případů ani nedokáže využít schopnosti vzduchových chladičů? Z hlediska nabízeného výkonu asi ne, to by muselo jít o nadšeného overclockera, který neváhá ze svého sotva 100W procesoru navýšením taktu a napětí vytvořit třeba 300W procesor. Pokud tedy netaktujete a spokojíte se s výkonem moderního desktopového procesoru na základním nastavení, musí vám stačit vzduchový chladič, a to i z hlediska hlučnosti.




Reserator 3 Max Dual

Co tedy může někoho přivést k tomu, aby si pořídil vodní chladič, který je oproti vzduchovému podstatně dražší? Právě ona odlišná konstrukce, která umožní ze stísněných prostor odvést teplo pryč a zbavit se jej jinde. To nám umožní kvalitně chladit výkonný procesor i v nízké skříni, třeba v takovém HTPC, kde i malý vodní chladič může posloužit daleko lépe než vzduchový. Nicméně výrobci se dnes chovají, jako by se vodní chlazení mělo stát všeobecně používaným standardem a v podstatě nám nabízí něco, co ani nepotřebujeme (což tedy není moc objevná myšlenka). Snad neexistuje nová ATX skříň, která by tyto chladiče nepodporovala, včetně velmi levných modelů, a to nejlépe i 3 nebo 4 najednou. Ani není divu, když vyjmenované firmy jsou současně i výrobci skříní.




Vodou chlazený systém ve skříni BitFenix Prodigy

Integrované vodníky nám tedy umožní vytvořit si systém, který může být velmi malý, kompaktní a přitom výkonný. Nejde ale o nic, co by bylo vhodné a výhodné pro běžné počítače běžných uživatelů.


Závěrem


Desktopový svět se stále mění. Pro procesorové chladiče je v něm stále méně místa a není divu, že se výrobci stále více zaměřují na nadšence. Uvědomují si totiž, že klasické desktopy jsou na trhu válcovány novými typy počítačů či jiných zařízení, novější mainstreamové procesory jsou stále úspornější a vyvíjet nové typy, které by měly čím zaujmout, je stále těžší. Dnes si můžeme klidně vystačit s 10 let starým chladičem, pokud jej budeme mít jak namontovat na moderní socket. Však taková Noctua NH-U12 se poprvé objevila již na začátku roku 2006 a nevypadá to, že by v blízké budoucnosti měla patřit do šrotu, však i v dnešní konkurenci jde o velmi výkonný chladič.





Bude tedy záviset spíše na tom, kam se desktopy posunou. Tato kategorie jen tak nezanikne, a to už jen kvůli tomu, že ji budou držet nad vodou platformy jako Intel HEDT (a snad se brzy přidá i AMD) vhodné pro pracovní stanice a především výkonná herní PC. Dá se totiž říci, že právě herní sektor je ten, který v posledních letech drží desktopy nad vodou. A právě u pracovních stanic a herních PC budou mít výkonné chladiče a inovace smysl, ovšem jinak se obávám, že v běžných počítačích bude procesorový chladič stále více nezajímavou součástí, jakou býval i v době starých procesorů typu 486 apod.

Pokud ale máte jiný názor, vyjádřete jej v diskuzi.
Je pro vás téma procesorových chladičů ještě zajímavé?
V anketě šlo hlasovat od 16.2.2015 do 22.2.2016. Počet hlasujících: 56
Ano, potřebuji výkonné chlazení či dobře vypadající chladič77 %
Příliš ne, svou práci už zvládají i levné modely a BOXované chladiče23 %
Ne, nikdy nebylo0 %
reklama