reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzdává Microsoft pokus o emulaci Androidu ve Windows 10?

17.11.2015, Michal Hala, aktualita
Vzdává Microsoft pokus o emulaci Androidu ve Windows 10?
Microsoft má problém s malým množstvím aplikací pro Windows 10 Mobile v tržišti Windows Store a je si toho vědom. Chtěl to řešit mimo jiné projektem Astoria, což byl pokus o jakousi emulaci Androidu ve Windows 10. Ale teď to vypadá, že z tohoto plánu sešlo.
Operační systém Windows 10 Mobile původně měl být schopen na mobilech a tabletech spouštět androidové aplikace pomocí speciálního subsystému pro emulaci Androidu. Druhým způsobem, jak získat nové aplikace pro Windows Store, měla být možnost pro vývojáře kódující pro platformu Applu vzít aplikaci pro iOS a překompilovat ji pro Windows 10. Projekt pro vývojáře Androidu se jmenuje Astoria, projekt pro iOS Islandwood.

Jenže teď to vypadá, že první projekt Microsoft potichu ukončil, zatímco druhý projekt vypadá mnohem nadějněji. Microsoft totiž z posledních sestavení Windows 10 Mobile odstranil subsystém pro Android. Jedním z důvodů prý bylo, že androidový subsystém neúnosně zpomaloval celý systém Windows 10. Sice to Microsoft nikde oficiálně nepotvrdil, ale o projektu Astoria se už delší dobu vůbec nemluví. Zkrátka ticho po pěšině.


Zařízení pro Windows 10


Projekt Islandwood vypadá podstatně lépe – aplikace původně určená pro iOS běží po úpravách a překompilování pro Windows 10 jako nativní. Takže úplně svižně. Navíc aplikací pro iOS je v tržišti Applu dostatek, takže stačí „jenom“ nějak přesvědčit jejich vývojáře k jejich přeportování na Windows. Pro ilustraci náročnosti obou projektů uvádí web Windows Central počty vývojářů na nich pracující.

Astoria stihla vytěžovat 60-80 vývojářů, zatímco Islandwood pouhých 5 vývojářů. I tohle může být jedním z důvodů utlumení prvního projektu. Nebo může jít o jeho odložení. Ale jak už jsem napsal výše, pokud Microsoft přesvědčí dostatek vývojářů tvořících pro iOS, potřebuje ještě získávat vývojáře tvořící pro Android? Navíc je u ještě třetí cesta, kterou jsou univerzální aplikace.

Tady Microsoft potřebuje přesvědčit původně desktopové vývojáře, aby místo klasických Windows desktop aplikací vyvíjeli univerzální aplikace. To by totiž bylo vůbec nejlepší řešení, protože by zabil dvě mouchy jednou ranou – měl by dost univerzálních aplikací pro všechny platformy i dost aplikací pro své (tedy nejen své) mobilní telefony.

Každopádně by bylo dobře, kdyby měl Microsoft ve Windows Store co nejvíc aplikací. Uživatelé by měli tím větší možnost volby.

Zdroj: WinBeta, Windows Central
reklama