reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzniká OCF – konsorcium pro standardy pro Internet věcí (IoT)

20.2.2016, Michal Hala, aktualita
Vzniká OCF – konsorcium pro standardy pro Internet věcí (IoT)
Devět předních hráčů v oblasti informačních a komunikačních technologií založilo Open Connectivity Foundation (OCF), konsorcium pro tvorbu standardů v oblasti Internetu věcí. Konsorcium navazuje na práci sdružení Open Interconnect Consortium a UPnP Forum.
Společnosti Arris, CableLabs, Cisco, Electrolux, GE Digital, Intel, Microsoft, Qualcomm a Samsung založily zmíněné konsorcium, které má za cíl vytvářet standardy pro IoT (Internet of Things). Konsorcium navazuje na práci dřívějších iniciativ v této oblasti. Aktivita je to zajisté velmi užitečná, protože Internet věcí bude otevřené standardy nezbytně potřebovat.

Internet věcí je oblastí s obrovským ekonomickým potenciálem a obrovskou potenciální poptávkou, takže řada významných hráčů v oblasti ICT si tak chystá půdu pro své budoucí produkty i služby. OCF začalo sponzorovat IoTivity, což je open-source rámec pro zajištění konektivity mezi zařízeními v dané oblasti.


IoT 2020


Referenční implementace rámce IoTivity je k dispozici pod licencí Apache 2.0. Tato počáteční implementace daného rámce zahrnuje dokumentaci pro Linux, Arduino a Tixen, ale do budoucna se počítá s podporou pro další operační systémy. Terry Myerson, výkonný viceprezident Windows and Devices Group Microsoftu k tomu na blogu uvedl: „Zařízení s Windows 10 budou umět nativně pracovat s OCF standardy tak, aby s pomocí Windows bylo snadné identifikovat, propojovat a organizovat mnoho IoT zařízení doma, v práci i jinde.“

Za konsorciem zatím stojí devět již zmiňovaných firem, které představují dostatečně významné hráče v oboru. Otázkou do budoucna je postoj jiných velkých hráčů, jako je například Apple, Dell, HP, IBM a další. V ideálním případě (z pohledu tohoto konsorcia) by se tyto společnosti měly ke konsorciu přidat, nebo aspoň využívat jeho standardy. To by se teď snad mělo podařit, protože ve srovnání s dřívějším Open Interconnect Consortium (OIC), je za novou iniciativou více zvučných jmen.

Internet věcí má umožnit propojení počítačů a chytrých mobilních telefonů s domácími spotřebiči a dalšími zařízeními v domácnostech i v podnicích. Budoucí velikost tohoto segmentu se odhaduje na miliardy zařízení a velké i menší ICT společnosti tudíž očekávají nemalý růstový potenciál a značné zisky v této oblasti (viz obrázek s prognózou). Jednotné standardy jsou přitom nezbytnou podmínkou, aby spolu různá zařízení rozličných typu dokázala efektivně komunikovat a spolupracovat.

Zdroj: Redmond Magazine, ZDNet
reklama