reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Waze od Googlu spouští RideWith, aplikaci pro spolujízdy autem

8.7.2015, Milan Šurkala, aktualita
Waze od Googlu spouští RideWith, aplikaci pro spolujízdy autem
Pokud jste někdy jeli s pomocí Jízdomatu, pak vězte, že společnost Waze, která patří Googlu, připravuje podobný systém spolujízd RideWith. Zatím tento projekt běží pouze v Izraeli, časem se však patrně rozšíří a řeší i platební stránku věci.
Spolujízdy jsou poslední dobou čím dál oblíbenější. Jde o to, že pokud má řidič prázdné auto na nějakou cestu, nabídne volná sedadla dalším lidem, kteří jedou podobným směrem a rozdělí se o cestovní náklady. U nás je typickým představitelem Jízdomat. Společnost Waze, kterou koupil Google v roce 2013 za 1 miliardu dolarů, chce přinést aplikaci RideWith, pomocí které bude možné tyto spolujízdy vyhledávat a dokonce i platit.

RideWith

Projekt zatím běží v testovací fázi v Izraeli v okolí Tel Avivu, kde je sídlo firmy Waze. Pokud testy proběhnou v pořádku, dá se předpokládat, že se služba rozšíří i do dalších oblastí. Aplikace přináší několik standardních, ale i nezvyklých funkcí. Asi nepřekvapí, že je možné si prohlédnout historii každého řidiče a recenze na jeho jízdu. Je možné s ním i chatovat. Zajímavé je však to, že aplikace RideWith přímo řeší i finanční stránku věci. Na základě vzdálenosti a dalších parametrů nastaví cenu za jízdu, kterou řidič může nebo nemusí akceptovat a daného pasažéra pak vzít. Platba by měla proběhnout přímo v aplikaci a bude k ní připočítána i provize po RideWith.

Aby se zabránilo tomu, že RideWith bude využíván k výdělečné činnosti, bude možné poskytnout pouze dvě cesty denně (zpravidla do práce a z práce). Díky tomu by RideWith neměla čelit podobným problémům jako Uber, který je už taxislužbou a ne spolujízdou. Aplikace bude zatím k dispozici pro operační systém Android.

Zdroj: arstechnica.com, businessinsider.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama