reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Blue SN550: další SSD s náhle sníženým výkonem kvůli výměně pamětí

24.8.2021, Jan Vítek, aktualita
WD Blue SN550: další SSD s náhle sníženým výkonem kvůli výměně pamětí
WD Blue SN550 jsou velice oblíbená SSD, respektive jde o často vyhledávanou řadu úložných zařízení obecně. Mnozí zákazníci tak mohou být zklamaní tím, co objevil server Expreview. WD zřejmě nově používá jiné paměti v SN550. 
Nedávno jsme se podívali na novou verzi SSD Crucial P2 od Micronu, která začala využívat namísto dosavadních pamětí TLC nové QLC a samozřejmě nelze říci, že by šlo o změnu k lepšímu. Do té doby velice slušná řada se tak svým výkonem značně propadla a nejhorší na tom všem je, že výrobce se neobtěžoval tuto skutečnost ani sdělit, natož aby pak vytvořil alespoň novou revizi, když už ne produktovou řadu. 
 
 
Nyní tu máme podobný případ, který se týká modelu Western Digital Blue SN550 M.2 NVMe SSD a dle serveru Expreview se tu rovněž přihodilo, že výrobce vyměnil jeden typ pamětí NAND Flash za jiný a tato změna opět není pozitivní a opět se týká především výkonu SSD v době, kdy je již zaplněna SLC cache a musí se využívat pro zápis hlavní paměť. 
 
Zřejmě tu tak jde opět o snahu využít namísto nedostatkových pamětí nějaké jiné, což ostatně krom firmy Crucial (resp. Micron) už dříve provedly i společnosti Adata či Patriot. Western Digital se k tomuto tématu zatím nevyjádřil, ale dotaz obdržel, takže uvidíme časem. 

Staré verze WD Blue SN550 tak využívají paměti s označením 60523 1T00 a nové z konce července pak paměti 002031 1T00, což si nepřekvapivě vyžádalo také nový firmware. Víme přitom jistě, že dříve WD využíval 96vrstvé paměti SanDisk BiCS4 3D TLC NAND, ale jaké jsou na nových verzích, to není jasné. Jisté ale je, že nejsou kompatibilním, neboť ani nelze využít starý firmware na nových SSD a opačně. 
 
Ve výsledku tak jde opět o ovlivnění výkonu při dlouhodobém zápisu. Pokud zaplníme SLC cache, což při její udávané kapacitě 12 GB není velký problém, SSD začne nevyhnutelně zapisovat přímo do hlavní paměti, což měla v testu serveru THW stará verze zvládat průměrně při 610 MB/s (test zápisu 100GB souboru), zatímco dle Expreview je zápis u nové verze kolem 390 MB/s. Snížil se tak o více než třetinu, čímž se SN550 v podstatě dostává na úroveň WD Green SN350. 
 
Uvidíme, jaká bude reakce firmy WD, pokud nějaká přijde.  


reklama