reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD PiDrive 314 GB: disk pro Raspberry Pi

14.4.2016, Jan Vítek, aktualita
WD PiDrive 314 GB: disk pro Raspberry Pi
Laboratoře WDLabs patřící společnosti Western Digital Corporation vyvinuly pevný disk WD PiDrive s kapacitou 314 GB, který je přímo určen pro počítače Raspberry Pi. Ten je nyní dostupný už i na našem trhu.
WD PiDrive 314 GB (produktové označení WD3140LMCW) je speciálním kusem úložného zařízení, který je určen pro Raspberry Pi a dle dnešní tiskové zprávy se s ním dočkáme i na našem trhu. Dle výrobce jde o malý disk s tloušťkou jen 7 mm, který vychází ze 2,5" série WD Blue a vybaven je pouze jednou plotnou. Nejde tedy o nejmodernější výkřik techniky, ale zato by měl být energeticky úsporný, snadno použitelný a cenově dostupný. Disk je dostupný prostřednictvím internetového obchodu WDStore a aktuálně prý platí zvýhodněná cena 34,28 EUR, čili cca 930 Kč. Když se podíváme na ceny nejlevnějších mobilních disků, tak nejblíže je mu právě WD Scorpio Blue s kapacitou 500 GB a cenou od 1100 Kč. Ten ale pochopitelně nemá rozhraní USB.





Klasické pevné disky tak nepřipojíme k Raspberry Pi Model B+, 2 model B a Raspberry Pi 3 jako nový WD PiDrive 314 GB. Aby nevznikl problém s napájením, WDLabs vyladily spotřebu energie a pak také připravily ve spolupráci s BerryBoot speciální verzi softwaru BerryBoot pro WD PiDrive. Ten má prý maximálně využívat ukládací kapacitu disku s počítači Raspberry Pi. Na disk také můžeme uložit více operačních systémů a v menu BerryBootu si mezi nimi vybírat.





Společnost WD tak reaguje na neustále rostoucí počet prodaných počítačů Raspberry Pi, kterých se prodalo na osm milionů a mnoha uživatelům nemusí stačit kapacita SD karet či USB flash disků.

Zdroj: TZ WD
reklama