reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD radí odpojit NASy My Book Live od sítě: šíří se malware, který maže data

25.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
WD radí odpojit NASy My Book Live od sítě: šíří se malware, který maže data
Pokud máte doma NAS Western Digital My Book Live, měli byste ho co nejrychleji odpojit od Internetu. Pokud není už pozdě, může vám to zachránit data na něm, neboť se Internetem šíří nebezpečný malware mazající data.
Zařízen připojená do Internetu budou vždycky více či méně zranitelná. Nyní řeší závažný problém Western Digital a jeho majitelé. Konkrétně jde o NASy řady My Book Live, které se už nějaký ten pátek neprodávají, a poslední aktualizace firmwaru na ně vyšla v roce 2015. To už je hodně dávno a není divu, že v něm patrně bude spousta neopravených bezpečnostních chyb, které byly vyřešeny u novějších modelů. A patrně šlo právě o zneužití jedné z těchto chyb, která přivádí majitele těchto NASů k zoufalosti.
 
WD My Book Live
 
Po celém světě se objevuje stále větší množství majitelů, jejichž síťové disky My Book Live nyní zejí prázdnotou. Podle WD se Internetem šíří malware, který je schopen na NASu spustit tovární restart, v důsledku čehož dojde ke smazání veškerých dat na discích. Doporučuje tak okamžitě odpojit tyto NASy ze sítě a pokud ještě není pozdě, dojde tak k záchraně dat (resp. snad nedojde k jejich zmizení). Což mi připomíná, že bych měl (a vy také) opět zkontrolovat firmwary na všech svých NASech a případně je aktualizovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama