reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD uvádí 12TB Ultrastar plný helia

27.4.2017, Jan Vítek, aktualita
WD uvádí 12TB Ultrastar plný helia
Společnost Western Digital přidala do nabídky svých disků značky HGST nový Ultrastar He12, který nabídne celkově 12 TB volného prostoru pro data. Jde tak o další z modelů naplněných heliem, které díky tomu mohou nést více ploten.
Western Digital HGST Ultrastar He12 patří do rodiny HelioSeal a kromě 12 TB kapacity na udávaných osmi plotnách má nabídnout velice nízkou spotřebu a také nejvyšší rating spolehlivosti ze všech dnes dostupných pevných disků, jak udává výrobce.





Ultrastar He12 představuje už čtvrtou generaci pevných disků naplněných heliem. Výrobce shrnul tři největší výhody těchto nových disků. První je očividná výhoda ve velice vysoké kapacitě 12 TB, která přitom spoléhá na ověřenou technologii PMR (Perpendicular Magnetic Recording) a ne na novější SMR (Shingled Magnetic Recording), jež má už ze své podstaty problém s výkonem, neboť využívá částečně se překrývající stopy.





Druhá výhoda spočívá v energetické úspornosti a dle výrobce můžeme v porování s 8TB disky naplněnými vzduchem očekávat v klidovém provozu s roztočenými plotnami o 54 procent nižší spotřebu. A nakonec tu máme jako třetí výhodu vysokou udávanou spolehlivost, a to konkrétně v podobě 2,5 milionu hodin MTBF.

Zájemci o nový Ultrastar He12 si budou moci vybrat mezi verzí pro rozhraní SATA 6 Gbps a rychlejší SAS 12 Gbps. Ta tak může teoreticky nabídnout vyšší přenosové rychlosti, ale specifikace mluví o maximální hodnotě 255 MB/s, což znamená, že na to bude zcela stačit i SATA, které má navíc výhodu ve spotřebě nižší o cca deset procent. Vedle toho je udávána průměrná přístupová doba 8 ms.

Nové disky už mají proudit na trh a vypadá to, že na našem trhu se jejich cena bude pohybovat kolem 20 tisíc korun.

Zdroj: Hexus.net
reklama