reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD uvádí novou třídu disků s SSD pro nadšence

25.11.2013, Jan Vítek, aktualita
WD uvádí novou třídu disků s SSD pro nadšence
Společnost WD si připravila dle jejích slov průlomové 2,5" úložné zařízení WD Black2, které kombinuje SSD a HDD. Označuje jej za první duální disk na světě a otázkou tedy je, v čem se toto zařízení tak liší od již dlouho známých hybridů SSHD.
Duální disk WD Black2 se od hybridních disků SSHD má lišit ve dvou zásadních věcech. Na rozdíl od nich má SSD s vyšší kapacitou a to navíc budeme moci využít libovolným způsobem, čili ne pouze jako vyrovnávací paměť pro často využívaná data. Zařízení je tedy dle výrobce určeno především pro počítačové nadšence, kreativní profesionály, hráče počítačových her a další zkušenější uživatele, kteří si chtějí sami zvolit, jakým způsobem bude jejich WD Black2 využitý. To znamená, že máme volbu, jak a kam se budou data ukládat.





WD Black2 tak nepoužívá algoritmy vyrovnávací paměti, takže by mělo jít spíše o samostatný 120GB SSD a 1TB pevný disk v jednom 2,5" těle s výškou 9,5 mm, ovšem také tu evidentně máme jen jedno rozhraní SATA 6 Gbps. Otázkou tedy je, jak se bude toto zařízení hlásit systému, přičemž výrobce uvádí, že je kompatibilní s OS Windows XP až Windows 8.1.

Na stránkách výrobce se dozvíme o 20nm pamětech NAND Flash, interní přenosové rychlosti až 350 MB/s při čtení, 8 GB paměti rezervované pro Over Provisioning, čili nahrazování vadných buněk a pak tu je jistá Shift_Technology. Ta slouží pro "přenesení objemných souborů z SSD na disk". Půjde prostě o nějaký software, s jehož pomocí si zvolíme, co má být uloženo na SSD a co na disku.





Nakonec byla zveřejněna doporučená koncová cena 299 euro, čili asi 8200 Kč, za což by se dalo snadno koupit samostatné 120GB SSD i 1TB disk a ještě by nám zbylo. Síla tohoto řešení je však v tom, že zabere jen jednu pozici, čili se bude hodit pro malé systémy, kde není místa nazbyt. Hledat můžeme model WD1001X06XDTL, na nějž je poskytována omezená pětiletá záruka, ovšem výrobce zatím neuvedl, kdy bude dostupný.

Zdroj: TZ WD
reklama