reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb rozložil trojnožku se sekundárním zrcadlem, Hubble slaví miliardu sekund

6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb rozložil trojnožku se sekundárním zrcadlem, Hubble slaví miliardu sekund
NASA se pochlubila, že její Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) už má připraveno i sekundární zrcadlo, které v prostoru drží tři výklopná ramena. Vedle toho můžeme poukázat i na jeden časový milník Hubbleova dalekohledu. 
Webbův teleskop nám rychlým tempem spěje do finále své transformerové proměny. Aktuálně už má k dispozici své sekundární zrcadlo, které v prostoru drží tři lehká ramena, která byla dříve sklopena u hlavního zrcadla. Každé z těchto ramen je přitom dlouhé cca 7,5 metru a jejich úkolem je, aby 0,74metrové sekundární zrcadlo sedělo před hlavním zrcadlem pokud možno zcela nehybně. Jde ostatně o nezbytnou součást optické soustavy, která bude odrážet viditelné a IR záření od hlavního zrcadla do středu teleskopu, kde jsou připraveny vědecké přístroje (snímače).
 
 
Nyní už se teploty na stinné straně teleskopu dávno pohybují hluboko pod nulou a dosahují téměř až -200 °C. NASA tak motory potřebné k vyklopení ramen nejdříve zahřála a prohřáty byly i klouby těchto ramen. Poté už se začala tato soustava pomalu rozkládat a celkově tato operace trvala přibližně dvě hodiny, než byla ramena plně rozložena a zajištěna s předem stanovenou tolerancí 1,5 mm s ohledem na finální pozici zrcadla. 
 
Dalším krokem je rozložení radiátoru ADIR (Aft Deployed Instrument Radiator), který bude chladit přístroje i zrcadlo teleskopu a udržovat je při extrémně nízkých teplotách a pak už bude řada na hlavní zrcadlo, a sice nejdříve jeho levou část (z našeho pohledu v případě uvedeného obrázku ale pravou). 
 
NASA také uvedla, že slavný Hubbleův teleskop už má za sebou přes miliardu sekund, které se počítají od momentu, kdy byl uveden do běžného provozu. Miliarda sekund přitom představuje přibližně 31 let a 8,5 měsíce, během nichž byl dalekohled pětkrát navštíven za účelem oprav či upgradu a provedl na 1,5 milionu pozorování. Nyní už ale nelze doufat v další opravy, takže Hubble si bude muset vystačit se svým dosluhujícím hardwarem, ale právě proto tu máme jeho následovníka JWST a nejen toho, neboť se chystá i Nancy Grace Roman Space Telescope. Obě tato zařízení byla vyvinuta právě i na základě objevů, které přinesl Hubble.  


reklama