reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital převzal SanDisk

14.5.2016, Michal Hala, aktualita
Western Digital převzal SanDisk
Na poli úložných zařízení došlo k dokončení velkého spojení. Známý a renomovaný výrobce disků Western Digital dokončil převzetí známého a neméně renomovaného výrobce elektronických (tj. nemechanických) úložišť SanDisk.
Hodnota nákupu je 19 miliard dolarů. Western Digital vyrábějící pevné disky tak rozšiřuje portfolio svých produktů zejména o SSD, paměťové karty a flash disky, které vyrábí SanDisk. Na trhu úložných zařízení tak vzniká mnohem výraznější hráč, než byly obě společnosti samostatně. Na převzetí se pracovalo delší dobu a teď bylo dokončeno, když ji posvětil americký antimonopolní regulátor.

SanDisk si ponechává své jméno, což už je patrné z jeho webových stránek, kde je uvedeno „SanDisk – a Western Digital brand“. Je to zcela logické rozhodnutí, protože jde o silnou a dobře zavedenou značku. Teď už je otázkou strategie Western Digitalu, jak bude spojení úspěšné. Vzhledem k úspěšnosti a renomé obou značek se nicméně dá očekávat, že se jim bude dařit i dohromady v jednom týmu.

Co to udělá s trhem úložných zařízení? Zatím si musíme počkat, jak budou reagovat konkurenční hráči. Je docela možné, že se v reakci na toto spojení dočkáme podobných kroků u konkurence. Třeba něco podobného udělá další harddiskový velikán Seagate, který byl a je hlavním konkurentem Western Digitalu na poli pevných disků.


Western Digital a SanDisk


V oblasti nemechanických elektronických úložišť zůstávají významnými hráči třeba Samsung a Intel, které si jen tak určitě nikdo nekoupí, nebo třeba Adata, Kingston, OCZ a Transcend, jejichž převzetí by už mohlo vypadat o něco reálněji. Každopádně se nebudu divit, pokud dojde k dalším spojením, protože trh nemechanických úložišť je poměrně roztříštěný a dá se říci, že přímo volá po dalších akvizicích.

Dá se předpokládat, že i na poli SSD, paměťových karet a flash disků dojde k situaci, že zůstane jen několik dominantních hráčů, jako je tomu dnes v oblasti pevných disků. Významným faktorem, který by mohl přispět k takové konsolidaci trhu, je postupný přesun zájmu zákazníků od pevných disků k SSD v roli primárních (systémových) úložišť.

Také je možné, že k dalšímu spojování aspoň prozatím nedojde. V praxi totiž můžeme pozorovat jak existenci minima velkých hráčů v oblastech jako jsou procesory, grafické karty, nebo pevné disky, tak existenci vícero významných hráčů například v oblasti operačních pamětí (byť výrobců polovodičových součástek pro paměti je zřejmě méně).

Mimochodem, jakou značku HDD a SSD preferujete vy?

Zdroj: Western Digital
reklama