reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WhatsApp (konečně) míří do Windows a do OS X

11.5.2016, Michal Hala, aktualita
WhatsApp (konečně) míří do Windows a do OS X
Dlouho jsme na něj čekali a teď je konečně tady – populární komunikační platforma WhatsApp konečně nabízí desktopového klienta jak pro Windows, tak pro OS X. Samozřejmě jsme ho hned vyzkoušeli.
S největší pravděpodobností komunikační platformu původně pro instant messaging WhatsApp znáte, kdyby ne, tak tady jsou základní fakta: stejnojmennou společnost založili v roce 2009 bývalí zaměstnanci Yahoo! Brian Acton a Jan Koum. Jejich chatovací aplikace se postupně stala nesmírně populární, dnes prý už má přes miliardu uživatelů. Koncem roku 2014 koupila společnost WhatsApp společnost Facebook.

Aplikace WhatsApp byla k dispozici nejen pro klíčové mobilní operační systémy Android a iOS, ale i pro ty minoritní – tj. Windows Phone a BlackBerry OS. První tři podporuje dodnes, BlackBerry OS podle všeho už ne. Postupem času se mobilní aplikace naučila i bezplatně volat. Co ale chybělo, byla desktopová verze, aby uživatelé mohli komunikovat jak z mobilního telefonu, tak z počítače.

Desktopovou aplikaci sice nahrazovala webová aplikace, ale pro spoustu uživatelů to zřejmě nebylo ono. Nyní tedy byla konečně uvolněna desktopová aplikace pro oba dominantní operační systémy Windows a OS X. Výhodou oproti webové aplikaci je prý například lepší integrace desktopové aplikace s notifikačními centry obou podporovaných operačních systémů.

Přestože nejde o UWP aplikaci, je Windows verze k dispozici jen pro Windows 8 a vyšší. A ta pro Apple je k dispozici pro OS X 10.9 a vyšší. Předpokládám, že absence podpory Windows 7 asi vzbudí kontroverze, ale co se dá dělat. Proč se mateřská společnost Facebook takto odstřihává od téměř poloviny počítačů s Windows, je mi dost záhadou.


WhatsApp - okno s chatem


Dalším potenciálním problémem je filozofie řešení mobil+desktop v podání WhatsAppu. Desktopová aplikace funguje pouze v případě, že máte zapnutý a k síti připojený mobilní telefon. Další omezení desktopového klienta je v tom, že neobsahuje možnost hlasového volání, ale jen možnost chatování. Takže třeba proti konkurečnímu Skypu jde o zjevnou slabinu.

Jelikož na mobilním telefonu také používám (kvůli kamarádům) WhatsApp, samozřejmě mi to nedalo, abych hned nevyzkoušel desktopovou verzi. Stačí stáhnout instalační soubor z webu mateřské společnost a spustit instalaci. Po prvním spuštění programu ve Windows se objeví QR kód, který oskenujete pomocí mobilní aplikace v telefonu a rázem je všechno nastavené.

Obě zařízení se okamžitě synchronizují a můžete plynule přecházet z jednoho na druhé. Je to skutečně maximálně jednoduché. Abyste měli představu, přidávám obrázek s jednou svojí starší konverzací zobrazenou dnes na desktopovém klientovi (obsah prosím berte s rezervou). Aplikace WhatsApp pro Windows je bohužel dispozici zatím jen v angličtině.

Nicméně pokud platformu WhatsApp používáte na mobilu a především pro instant messaging, mohu desktopového klienta jako doplněk jen doporučit. Důvody jsou zřejmé – přece jen je podle mého názoru pohodlnější psát na velké klávesnici od PC, než na malé od mobilu.

Co vy – používáte WhatsApp na mobilu? A budete ho používat na desktopu? Nebo preferujete webovou aplikaci?

AKTUALIZACE: Tak na anglických Windows 10 se mi to sice nainstalovalo v angličtině, ale na českých se to nainstaluje v češtině.

Zdroj: PC World
reklama